Стартъпът Bioquark се реши на твърде съмнителен експеримент. Компанията подготвя терапия със стволови клетки за реанимация на хора с констатирана мозъчна смърт. Bioquark счита, че тази методика ще стимулира ръста на нови неврони и на нови връзки между тях и ще може да върне човека към живот. Експериментът ще бъде проведен през следващите един-два месеца някъде в Латинска Америка.

STAT допълва, че специалистите на Bioquark възнамеряват да вкарат на пациенти с констатирана мозъчна смърт стволови клетки и в костния мозък пептидната формула BQ-A, за която се предполага, че способства за появата на нови неврони.

Следващият етап на експеримента е невростимулация и лазерна терапия в продължение на 15 дни. Bioquark се надява, че по този начин между невроните ще възникнат връзки.

Миналата година се появи първата информация, че Bioquark възнамерява да възкресява мъртви в Индия. Но през месец ноември 2016 година Индия категорично забрани каквито и да е експерименти с мъртвите. Ето защо стартъпът реши да направи своя експеримент в Латинска Америка.

Научното общество е крайно скептично към тези експерименти и счита всичко това за шарлатанство, което не се базира на никакви научни знания. Подчертава се, че Bioquark няма нито едно доказателство за ефективността на този метод дори и с лабораторни животни.

Въвеждането на стволови клетки в главния мозък и в костния мозък се използва за терапия на деца с церебрален паралич и показа положителни резултати. Но медиците предполагат, че след смъртта на мозъка, новата методология няма да даде никакъв резултат.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари