fbpx
4.2 C
София

Астрофизикът Ави Льоб: „Нашата Вселена може да е създадена в лаборатория“

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Най-голямата загадка на Вселената е откъде идва, от какво се е появила и какъв е бил тласъкът за нейното възникване. На тази тема има редица най-различни хипотези: квантови флуктуации, цикли на свиване и разширяване, отделяне от една много по-голяма мултивселена или поява от черна дупка. Ави Льоб (Avi Loeb), бивш декан на Факултета по астрономия в Харвард и директор на института по теория и изчисления към центъра за астрофизика в Харвард-Смитсониан, вярва, че не бива да бъдат отхвърляна и не толкова научната хипотеза, че нашата Вселена би могла да е създадена в лабораторията на една свръхразвита цивилизация.

Ученият е на мнение, че  нашата Вселена има плоска геометрия с нулева чиста енергия – става дума за хипотезата, че цялата положителна енергия на Вселената във вид на материя се уравновесява от отрицателната енергия на гравитацията. Една много развита цивилизация би могла да разработи технология, с помощта на която може от нищото да се създаде една млада Вселена с помощта на квантово тунелиране.

Идеята на Льоб е в това, че една много по-развита цивилизация би могла да обедини квантовата механика с гравитацията и да овладее технологията за създаване на млади вселени. Той допълва, че Вселената подобна на нашата прилича на биологична система, което прехвърля своя генетичен материал на следващите поколения. А нашата цивилизация в сравнение с цивилизацията на „Творците“ е още стерилна от космологична гледна точка – тоест, тя все още не се е научила да се възпроизвежда.

 

Льоб класифицира цивилизациите подобно на скалата на Кардашев, като в неговата класация също има няколко класа, съобщи Scientific American. Нашата цивилизация е от клас С, понеже ние не можем да възпроизведем подходящите за обитаване условия на своята планета, когато нашето Слънце угасне. Нещо по-зле, ние всъщност може и да сме от клас D, понеже най-безгрижно унищожаваме собственото си местообитание. Според Льоб, една цивилизация от клас В е в състояние да стане независима от своята родна звезда, а цивилизацията от клас А е способна да възпроизведе себе си в една по-млада Вселена, създадена в лаборатория.

Според астрофизика, ние трябва да започнем да търсим в нашата Вселена следи от цивилизации от клас А. Това може да е цивилизацията, която е създала нашата Вселена. В противен случай нашата съдба може да е същата, каквато е била съдбата на динозаврите, които са царували на Земята, докато голям космически обект не е разрушил техните илюзии, че те са стопани на планетата.

Ави Льоб известен със своите скандални за научната общност изявления. Именно той заяви пред медиите, че астероидът Оумуамуа може да е с изкуствен произход и настоява, че тази негова хипотеза се базира на твърди доказателства и все още от никого не е опровергана. Той призовава да сме по-смели и да започнем да търсим подобни обекти в нашата Вселена.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Ревю на новата Need for Speed: Unbound: спираща дъха надпревара в отворен свят

Великанът на състезателните игри се завръща с поредното си превъплъщение. Обещавайки напълно преработен модел на управление и с разработчика на Burnout Criterion зад волана,...

Подобни новини