fbpx
4.1 C
София

Астрофизиците регистрираха още 35 нови гравитационни вълни

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Гравитационните вълни са колебания в тъканта на пространство-времето, възникващи в резултат на космически катаклизми – сблъскване на черни дупки и неутронни звезди. Те бяха предсказания в началото на 20-ти век и за първи път бяха регистрирани през 2015 година. През изтеклите шест години астрономите фиксираха десетки подобни сигнала, а сега техният брой се увеличи с 35 нови официално потвърдени подобни събития, като по този начин броят на регистрираните гравитационни вълни нарасна до 90. Те дават възможност по-добре да се разбере какво се случва в дълбините на Вселената.

От месец ноември 2019 до месец март 2020 година обсерваториите LIGO, Virgo и KAGRA събираха информация за гравитационните вълни, докато тези наблюдения не бяха прекъснати от COVID-19 пандемията. Въпреки това, астрономичните каталози все допълниха с 35 нови обекта, по-голямата част от които са двойки сблъскали се черни дупки.

Други две от регистрираните събития са в резултат от поглъщането на неутронна звезда от черна дупка. Случилото се е съвсем необичайно за съвременната астрофизика, понеже според учените черна дупка се е сблъскала с загадъчен космически обект с маса 2,8 пъти по-голяма от масата на Слънцето. Според съвременната класификация този обект е твърде масивен, за да бъде неутронна звезда и е твърде малък за черна дупка.

Астрономите предполагат, че това най-вероятно е черна дупка с малка маса. Горният предел за масата на неутронната звезда вече се знае съвсем точно – до 2,1 пъти от масата на слънцето. Но долната граница на черната дупка, която е на ниво пет пъти масата на слънцето, е взета по емпиричен път – само чрез наблюдения. Новите гравитационни вълни показват, че следва да бъде преразгледан размера на черните дупки.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Ревю на новата Need for Speed: Unbound: спираща дъха надпревара в отворен свят

Великанът на състезателните игри се завръща с поредното си превъплъщение. Обещавайки напълно преработен модел на управление и с разработчика на Burnout Criterion зад волана,...

Подобни новини