БАН започва работа върху втори вариант на COVID-19 ваксина, има новини и за първата

0
473

Учени от Българската Академия на Науките (БАН) започват работа върху втора българска ваксина срещу коронавирус. Разликата между нея и първата, при която вече има прогрес, е различният коктейл от антигени.

Информацията идва от професор д-р Пенка Петрова – шеф на Института по микробиология към БАН, пред Здравей Телеграф

Финансирането за проекта ще дойде от фонд „Научни изследвания. По първата ваксина се работи в тясно сътрудничество и чрез подкрепа от института „Пастьор“ в Париж. Сега ръководител ще бъде професор Андрей Чорбанов и той ще води учените от департамента по имунология.

В същото време се очаква да имаме готов прототип на първия препарат до Нова година

Там вече има избрани антигени на вируса, срещу които да се работи. Ваксината функционира по различен начин от тези, които ще се закупят от страната ни на първо време. Например, тези на Pfizer и Moderna са базирани на информационна РНК. Ваксината ще пренася информация до клетките за започване на производство на вирусни белтъци. Срещу тях ще се изгради имунен отговор у човека.

Родната разработка прескача този етап и нейната цел е директно да действа срещу дадени белтъци за изграждане на имунен отговор.

Очакванията са, че през 2021 година ще започнат изпитания с животни. Една част от експериментите ще се проведат в института Пастьор в Париж. Ваксината ще се приложи на лабораторни мишки.

1 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари