fbpx
6.8 C
София

Бил Гейтс: „По-добре да се родим след 20 години, отколкото когато и да било в миналото“

Най-четени

Бил Гейтс прекарва голяма част от времето си в алармиране за екзистенциални глобални заплахи, като изменението на климата и бъдещи пандемии.

Въпреки това милиардерът, съосновател на Microsoft и филантроп, казва, че все още е „много оптимистично настроен“ за бъдещето на човечеството на Земята. Дори и при предизвикателствата, пред които са изправени настоящите и бъдещите поколения, Гейтс казва, че всеки, който се роди през следващите няколко десетилетия, ще бъде в по-добро положение от хората, родени в който и да е предишен момент от историята.

„Все още съм много оптимистично настроен, че ще бъде много по-добре да се родим след 20, 40, 60 години, отколкото когато и да било в миналото“, каза Гейтс в понеделник в интервю в Института Лоуи, мозъчен тръст в Сидни, Австралия.

Гейтс отбеляза, че светът е пълен с обезсърчителни тенденции като неадекватния глобален отговор на пандемията от COVID-19, неуспехите на правителствата да постигнат поставените цели за справяне с изменението на климата и нарастващата политическа поляризация в САЩ.

През октомври проучване на Галъп установи, че само 42% от американците вярват, че днешните младежи ще имат „по-добър стандарт на живот“ от своите родители. Този брой е с 18 процентни пункта по-нисък, отколкото през 2019 година, и се равнява на най-ниското ниво на оптимизъм от приблизително три десетилетия насам въз основа на подобни проучвания в миналото, според Галъп.

Но песимистите пропускат пълната картина, каза Гейтс: „Лесно е да се получи по-негативно мнение за някои от тези тенденции, отколкото е наистина справедливо, според мен.“

Гейтс изтъкна напредъка в областта на общественото здраве, като отбеляза, че през последните две десетилетия смъртността сред децата под петгодишна възраст в световен мащаб е намаляла наполовина.

„Размерът на иновациите, които са за цялостното подобряване на състоянието на човека, все още ще бъде драматичен. Ще излекуваме затлъстяването, ще излекуваме рака, ще изкореним детския паралич“, каза Гейтс.

Гейтс също така похвали потенциала на евтините и ефективни технологии за зелена енергия през последните години, както и технологичния напредък, позволяващ на образователните и здравните работници да имат по-голям обхват в целия свят.

„Количеството IQ в света, което се образова, качеството на инструментите, с които разполагаме, за да движим напред нашите иновации, независимо дали става въпрос за здравеопазване, енергия или образование, това са фантастични неща“, каза Гейтс в понеделник.

Поглеждайки по-назад в историята, е ясно, че нещата продължават да се подобряват, добави той.

„Приближете се и кажете: „Добре, а къде бяхме преди 300 години?“ попита Гейтс, като отбеляза, че средната продължителност на човешкия живот се е подобрила значително през последните три века. През 1700 година средностатистическият човек е умирал преди да навърши 40 години. Днес средната продължителност на живота в САЩ е 76,1 години.

„Нямаше значение дали сте крал или бедняк, бяхте подложени на огромна детска смъртност и изключително ниски нива на грамотност“, каза Гейтс. „Така че обхватът на човешките иновации във времето … е феноменална история.“

Коментарите на Гейтс повтарят подобно мнение, изразено миналата година от другия милиардер Чарли Мънгър, който изрази съжаление, че според него хората днес са по-малко щастливи, отколкото в по-трудни времена.

„Всички са пет пъти по-добре, отколкото са били преди“, твърди Мънгър.

Гейтс отбеляза, че не е гарантирано, че иновациите ще доведат до положителни резултати: Технологичната и научната еволюция може да доведе до опасни постижения, като ядрени оръжия или биотероризъм.

„Модерността идва и с някои рискове“, каза той. „Но като цяло съм невероятен оптимист.“


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини