fbpx
4.1 C
София

Бил Гейтс: Ще надминем 1.5°C глобално затопляне, ядрената енергия може да е „супер безопасна“ а изкуственото месо ще е „много добро“

Най-четени

Според Бил Гейтс светът няма да успее да избегне надхвърлянето на целта, заложена в Парижкото споразумение за климата от 2015 гoдина, за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий в сравнение с прединдустриалните нива.

Милиардерът филантроп и Microsoft съосновател отговаряше на въпроси на потребители на Reddit в сряда, като няколко от въпросите се въртяха около изменението на климата. Гейтс натрупа богатството си, стартирайки софтуерната компания Microsoft, но оттогава той стартира компанията за ядрени иновации TerraPower и инвестиционната фирма Breakthrough Energy, за да подкрепи различни иновации в областта на изменението на климата, и написа книга за изменението на климата „Как да избегнем климатична катастрофа“.

„Темпото на иновациите наистина се ускорява, въпреки че няма да успеем да спазим сегашните срокове или да избегнем надвишаването на 1,5 градуса по Целзий“, пише Гейтс в отговор на въпрос за това колко добре светът реагира на изменението на климата.

Гейтс едва ли е сам в това си мнение. Излезлият в края на октомври доклад на Програмата на ООН за околната среда установи, че „няма надежден път към 1,5°С“.

Гейтс също така заяви, че неуспешните усилия за смекчаване на последиците от изменението на климата „ще забавят напредъка, който постигаме в подобряването на човешките условия“. Той изтъкна, че в някои части на света повече от 10 % от децата умират преди да навършат пет години, а повече от 30 % нямат достатъчно храна.

Въпреки мрачната прогноза на Гейтс, той запазва и известна доза оптимизъм: „Все още вярвам, че можем да избегнем ужасен изход“, каза той.

Усъвършенстваните ядрени реактори, които TerraPower изгражда, използват течен натрий като охладител и уран като източник на гориво.

„Постигаме отличен напредък“, каза Гейтс, като същевременно призна, че войната в Украйна е объркала плановете на TerraPower, тъй като реакторите са планирали да работят с гориво, идващо от Русия, а това вече не е възможно.

Първата централа на TerraPower е планирана за Уайоминг и трябва да бъде пусната в експлоатация до 2030 година, каза Гейтс. „Това може да има огромен принос за справяне с предизвикателствата, свързани с климата, тъй като ще бъде евтино и супер безопасно“, пише Гейтс.

Според разбивката, която Гейтс е представил в собствената си книга за климата, производството на електроенергия е отговорно за 27% от вредните емисии, а отглеждането на растения и животни – за 19%.

Гейтс е подкрепил няколко компании, които работят по създаването на изкуствени месни продукти, включително Beyond Meat и Impossible Foods, съобщи той на потребителите на Reddit. Той също така е подкрепил Memphis Meats (която междувременно се е ребрандирала под името Upside Foods), каза Гейтс, и която взема клетки от истински животни и отглежда продуктите си в лабораторни условия.

„Мисля, че в крайна сметка тези продукти ще бъдат много добри, въпреки че делът им днес е малък“, каза Гейтс пред Reddit. Важно е да се въвеждат иновации за алтернативни начини за производство на алтернативи на месото и начини, съобразени с климата, защото „за хората, които искат да станат вегани, това е чудесно, но не мисля, че повечето хора ще го направят“, каза Гейтс.

Освен диетата, Гейтс като цяло подкрепя тезата, че създаването на рентабилни алтернативи на чистата енергия е най-добрият начин за борба с изменението на климата.

„Ключът към климата е да направим чистите продукти толкова евтини, колкото и мръсните във всяка област на емисиите – самолети, бетон, месо и т.н.“, каза Гейтс в Reddit. „Това е единственият начин, по който можем да поискаме от всички държави в света да се променят. Ако това струва много, няма да успеем“.

Въпреки че иновациите са основният инструмент, с който хората разполагат, за да се справят с изменението на климата, според Гейтс всеки може да допринесе за смекчаване на последиците от изменението на климата, каза той.

„Вие сте гласоподавател, потребител, дарител и работник. Във всяка една от тези роли можете да помогнете“, пише Гейтс.

Закупуването на електромобил е нещо, което отделните хора могат да направят, както и възможностите да платите „малко повече“ за компенсиране на емисиите, генерирани при пътуване, което Гейтс прави за всички емисии за себе си и семейството си.

„Нуждаем се от подкрепа по отношение на климата и от двете партии в САЩ и във всички страни“, каза Гейтс. Също така, „надеждата е нещо добро!“


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

14 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини