Британският скептик Майъл Маршал ще сподели своя опит в борбата с хомеопатията в Обединеното кралство на следващото събитие на Ratio

Може ли скептицизмът да се пребори с псевдонауката в медицината?

6
418

Псевдонаучни твърдения и дейности съществуват в много научни сфери, като една от най-честите е медицината. На 10 септември скептикът Майъл Маршъл ще разкаже на публиката на Ratio за дългогодишната си борба с хомеопатията, която има голяма подкрепа от британските държавни институции.

Събитието Ratio presents: Fighting Medical Pseudoscience ще покаже как скептицизмът може да промени политиката на държавните институции. Въпреки че хомеопатията е развенчана като алтернативна медицина, здравната каса във Великобритания поема разходите за много хомеопатични лекарства. До скоро там дори има и напълно функциониращи хомеопатични клиники. В България тази практика не е набрала толкова голяма сила, както в някои от западните страни. Въпреки това, широко разпространени са алтернативни медицински методи и недоверие към конвенционалните такива.

Освен да разберат повече за начина, по който можем да се борим с псевдонауката в полето на медицината, гостите на събитието ще могат да зададат своите въпроси към Майкъл Маршал по време на дискусионния панел след лекцията.

Майкъл Маршал е директор „Проекти“ на Good Thinking Society и вицепрезидент на The Merseyside Skeptics Society. Той често разговаря с поддръжници на псевдонауките в подкаста Be Reasonable. Преди повече от 5 години започва активно да се занимава със скептицизъм във Великобритания.  В резултат на усилията му, хомеопатичните клиники в страната постепенно биват затворени, а финансирането на хомеопатични лекарства от NHS (британската здравна каса) значително намалява.

Ratio presents: Fighting Medical Pseudoscience ще се проведе на 10 септември от 19:00 в City Stage. Събитието ще се проведе на английски език, а входът е свободен.  Повече информация може да намерите на сайта на организаторите ratio.bg.

6
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
2 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Палуестиниец
Палуестиниец

„Занимава със скептицизъм във Великобритания“ ?
Какъв скептицизъм, за какво ?

Реалист
Реалист

Не ме интересува ничий скептицизъм ,пък ако ще и да го практикува като спорт. Личния ми опит показва ,че макар да не е всесилна – хомеопатията помага учудващо често. Спестила ми е много пари и главоболия и не смятам ,че цялата истината е в съвременната медицина. Това ,че си скептик ,не те прави учен ,нито обезсилва личния опит. Ако науката днес ,не може или не желае (по комерсиални причини) да признае нещо за работещо ,то това не го прави ненаучно само защото тя не може да го обясни.

помага... да се разделиш с парите си... :)
помага... да се разделиш с парите си... :)

Традиционната медицина (алопатията) лекува болестите основно по два начина – или с вещества, действащи директно върху причинителя на болестта, или с такива, укрепващи организма и помагащи му сам да се справи със заболяването. Създаването на ново алопатично (т.е. обикновено) лекарство е изключително труден и скъп процес, преминаващ през много етапи. Синтезират се невероятно сложни съединения, пречистват се, проверява се действието им in vitro (в клетъчна култура) върху причинителя на съответната болест, след това се правят изследвания in vivo, т.е. върху лабораторни животни, изследват се тези животни за странични увреждания, изследва се поколението на тези животни за тератогенни (наследствени) увреждания… След… Виж още »

Тони Стоянов
Тони Стоянов

Супер обяснение, само да допълня, че съм забелязал много хора, които не правят разлика между традиционна медицина и хомеопатия. При първата става въпрос за билкарство и екстракти от различни видове растения, които определено имат ефект (например екстракти от евкалипт при ринит или екстракт от мечо грозде при проблем с бъбреците и тн.). Много от съвременните лекарства се правят точно от такива екстракти, за които има научни доказателства, че помагат. Докато при хомеопатията ти си го описал много точно, че все още няма доказателства. Или както имаше един виц: Лекар-хомеопат вместо да постави инжекция на пациента, само го ощипа по дупето… Виж още »

ллл
ллл

Британия като държава с доста развита химическа индустрия имат полза от това да си пробутват скъпите лекарства. Какво тук се месят някакви си хомеопати и патки…

истински случай
истински случай

Собственик на заведение инструктира бармана си:
– За довечера имаме организирано посещение. Искам да приготвиш за гостите специален коктейл – изливаш 50 гр. водка в 150 литра вода, разбъркваш добре и поднасяш с 5 бучки лед в чаша.
– Какви са тия бе, шефе? – пита бармана – Да не са въздържатели?
– Не, съюзът на хомеопатите ще проведе тук коледното си парти…