Британският скептик Майъл Маршал ще сподели своя опит в борбата с хомеопатията в Обединеното кралство на следващото събитие на Ratio

Може ли скептицизмът да се пребори с псевдонауката в медицината?

6
507

Псевдонаучни твърдения и дейности съществуват в много научни сфери, като една от най-честите е медицината. На 10 септември скептикът Майъл Маршъл ще разкаже на публиката на Ratio за дългогодишната си борба с хомеопатията, която има голяма подкрепа от британските държавни институции.

Събитието Ratio presents: Fighting Medical Pseudoscience ще покаже как скептицизмът може да промени политиката на държавните институции. Въпреки че хомеопатията е развенчана като алтернативна медицина, здравната каса във Великобритания поема разходите за много хомеопатични лекарства. До скоро там дори има и напълно функциониращи хомеопатични клиники. В България тази практика не е набрала толкова голяма сила, както в някои от западните страни. Въпреки това, широко разпространени са алтернативни медицински методи и недоверие към конвенционалните такива.

Освен да разберат повече за начина, по който можем да се борим с псевдонауката в полето на медицината, гостите на събитието ще могат да зададат своите въпроси към Майкъл Маршал по време на дискусионния панел след лекцията.

Майкъл Маршал е директор „Проекти“ на Good Thinking Society и вицепрезидент на The Merseyside Skeptics Society. Той често разговаря с поддръжници на псевдонауките в подкаста Be Reasonable. Преди повече от 5 години започва активно да се занимава със скептицизъм във Великобритания.  В резултат на усилията му, хомеопатичните клиники в страната постепенно биват затворени, а финансирането на хомеопатични лекарства от NHS (британската здравна каса) значително намалява.

Ratio presents: Fighting Medical Pseudoscience ще се проведе на 10 септември от 19:00 в City Stage. Събитието ще се проведе на английски език, а входът е свободен.  Повече информация може да намерите на сайта на организаторите ratio.bg.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари