Ваксината на AstraZeneca е само 76% ефективна според нова информация

20
848

AstraZeneca публикува актуализирани данни за своята ваксина срещу COVID-19, заявявайки, че по-скорошен анализ показва, че ваксината е на 76% ефективна в предотвратяването на развиването на симптоми на COVID-19. Това е лек спад то 79-те процента, които компанията изтъкна в съобщение от по-рано тази седмица, както и значително по-ниска стойност от ефективността, която беше обявена при кандидатстването на ваксината за одобрение.

Оценката на ефикасността на ваксината се основава на междинен анализ, използващ данни, събрани до 17 февруари. Но добавянето на повече данни, събрани след тази дата, показва, че ваксината може да била ефективна от 69 до 74 процента, както става ясно от писмо от независимия комитет за наблюдение на клиничните изпитвания и съобщено от The Washington Post. Панелът „силно препоръчва“ информацията да бъде разпространена на широко ниво.

Въпреки откритията, ваксината на компанията все още остава значително по-ефективна в предотвратяването на предаването на вируса спрямо 50-процентната граница за ефикасност, която Американската администрация по храните и лекарства заяви, че очаква от ваксините срещу COVID-19 миналата есен. Федерален служител е заявил пред The Washington Post, че решението на AstraZeneca да публикува само данните, които показват по-висока ефективност на ваксината ѝ, може да бъде сравнено с поведението на студент, който лъже майка си за успеха в курса.

Публикуването на научни данни в прессъобщение вместо в научен труд означава, че външни експерти не могат да разгледат твърденията. Компаниите, стоящи зад първите три ваксини срещу COVID-19, разширени за употреба в САЩ, също първо съобщиха резултатите от своите клинични изпитвания в съобщения са пресата. Данните им бяха потвърдени в научните проверки, но експертите все още са скептични към тази практика.

Актуализираните данни показват, че ваксината на AstraZeneca е високоефективна и ще изиграе ключова роля в световната борба срещу COVID-19. Тя е по-евтина в сравнение с ваксините на Moderna и Pfizer / BioNTech, може да се съхранява при стайна температура и е основната ваксина, която се закупува от страните с по-ниски доходи.

Но през изминалите месеци, ваксината се сблъска с доста противоречия. Редица регулатори обвиниха AstraZeneca, че не е била прозрачна с тях, когато е имало проблеми с безопасността в клиничните изпитвания, както и че са открити грешки и неточности в методологията. Американските клинични изпитвания трябваше да обяснят объркването, но всъщност внесоха допълнително бъркотия, която и до днес кара много експерти да са скептични към ваксината.

2.3 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
20 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари