fbpx
11.4 C
София

Великобритания узакони търговското разработване на генно-модифицирани храни и животни

Новият закон също така съдържа разпоредба, която позволява разработването на генно-модифицирани селскостопански животни, като например устойчиви на болести прасета

Най-четени

Във Великобритания вече може да се разработват генно-модифицирани храни с търговска цел, съобщи BBC. Тази техника включва извършването на точни промени в ДНК на растение или организъм с цел подобряване на специфични характеристики, като например размер.

Решението е взето след промяна в Закона за генетичните технологии. Този закон обхваща растения и животни, върху които ще може да се прилагат техники като модифициране на гени.

Професор Гидеон Хендерсън, главен научен съветник на Министерството на околната среда, храните и селските райони (DEFRA) заяви, че новият закон ще подобри производството на храни, като същевременно ще донесе възможности за работа и инвестиции в Англия.

Все още предстои дълъг път

Законът разрешава генни промени, които биха могли да възникнат по естествен път или в резултат на съществуващи програми за кръстосване. Модифицирането на гени е особено полезно, тъй като могат да се добавят специфични гени, за да се стимулира растежът на растенията или да се намали зависимостта им от торове.

От друга страна, генно модифицираните култури са от решаващо значение в борбата срещу изменението на климата. Например учените могат да модифицират определени гени, за да направят културите устойчиви на суша. Освен това, за да подобрят размера и вкуса, учените могат да идентифицират специфични гени и след това да ги вмъкнат на подходящите места, за да развият новия сорт много по-бързо. Генно-модифицираните (ГМ) култури ще бъдат забранени, тъй като включват внасяне на гени от други видове.

Въпреки това все още има да се извърви дълъг път, преди тези храни да се предлагат в магазините. Технологията все още е в начален стадий и новите сортове може да не са налични в продължение на няколко години. Те обаче са на път да се появят. Учените също така настояват, че тези храни ще бъдат безопасни за консумация и ще бъдат щателно тествани, преди да се появят на пазара.

Някои правителства отказват използването на генно-модифицирани храни

В Англия генното модифициране е обект на същата регулация, която ограничава търговското производство на генно-модифицирани култури съгласно законодателството на ЕС. Brexit даде на правителството на Уестминстър свободата да облекчи правилата и да даде път на по-нови технологии.

„Това, което се промени, е, че сега можем да използваме технологията за прецизно размножаване, разработена в лабораторията, и да я пренесем на полето, за да можем да отглеждаме по-добри култури и да ги предлагаме на пазара по-лесно, така че да можем да използваме технологията за подобряване на резултатите в селското стопанство и производството на храни в Обединеното кралство и в световен мащаб.“

заяви Хендерсън пред BBC

Някои критици обаче твърдят, че това може да доведе до „катастрофи“ за производството на храни и за околната среда.

Новият закон също така позволява разработването на генно-модифицирани селскостопански животни, като например устойчиви на болести прасета. За да бъде приложено това решение в Англия обаче, депутатите трябва да го гласуват.

Междувременно правителствата на Шотландия, Уелс и Северна Ирландия отказаха да разрешат търговското разработване на генно-модифицирани храни и животни.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини