fbpx
21.2 C
София

Великобритания ще инвестира над 3 милиона долара в лунния ядрен реактор на Rolls-Roycе

Rolls-Royce си поставя за цел до 2029 година да има готов реактор, който да бъде изпратен на Луната

Най-четени

Космическата агенция на Обединеното кралство (UKSA) заяви в петък, че ще инвестира значителна сума в проекта на Rolls-Royce за производство на ядрена енергия на Луната.

В свое изявление UKSA изтъкна, че изследователи от Rolls-Royce работят по програмата Micro-Reactor „за разработване на технология, която ще осигури енергията, необходима на хората да живеят и работят на Луната“.

Сега правителствената агенция ще инвестира 2,9 млн. паунда (около 3,52 млн. долара) в проекта, за да „осигури първоначална демонстрация на британски модулен ядрен реактор на Луната“.

Всички космически мисии зависят от източник на енергия за поддържане на системите за комуникация, поддържане на живота и научни експерименти.

заявиха от UKSA

Ядрената енергия има потенциала да увеличи драстично продължителността на бъдещите лунни мисии и тяхната научна стойност

За първи път подобна новина за амбициозните планове на Rolls Royce се появи през септември 2021 година.

Тогава компанията проучваше как микроядрен реактор може да се използва за задвижване на ракети докато са в космоса с огромни скорости, и как тази технология може след това да се пренасочи за осигуряване на енергия за сондиране, обработка и съхранение на „добиви от Луната“ и евентуално „добиви от Марс“.

Компанията също така твърди, че ще използва опита си в разработването на атомни подводници за Кралския флот в продължение на 60 години, за да приложи наученото към космическите кораби, тъй като подводниците и космическите кораби са донякъде сходни.

Плановете за реактора продължават да се изпълняват и днес.

Разрастващи се бази за ядрена, научна и космическа техника

Според CNBC Пол Бейт, главен изпълнителен директор на Космическата агенция на Обединеното кралство, е заявил, че „разработването на космическа ядрена енергия предлага уникален шанс да подкрепим иновативни технологии и да развием нашата база от ядрени, научни и космически инженерни умения“.

Сега Rolls-Royce се стреми да има готов реактор, който да бъде изпратен на Луната до 2029 година.

Въпреки че близостта на Луната до Слънцето би я превърнала в идеален кандидат за добив на слънчева енергия, реалността е, че въртенето ѝ създава твърде много тъмнина, за да бъде технологията жизнеспособна.

Ядрената енергия би била идеален източник на енергия за небесния обект, тъй като може да се използва непрекъснато, независимо дали е тъмно или светло. Въпреки това все още трябва да се изчистят много проблеми, като например намирането на подходящо ядрено гориво и справянето с радиоактивните отпадъци.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини