Вижте откъде най-добре ще се насладите на „звездното шоу“ на Персеидите тази нощ

0
1348

Както всяка година по това време, всички вечер поглеждаме към небето и се наслаждаваме на красивия метеоритен поток Персеиди. Пикът му тази година ще е на 12-13 август. И въпреки че според специалисти уикендът беше идеален за наблюдението им, пикът им тази година се пада дори по обяд българско време – то довечера при ясно време, ще е една от нощите осеяни с най-много „падащи звезди“.

Астрофизикът Пенчо Маркишки, коментира пред сайта за наука MediaBricks, че най-доброто време за наблюдения ще е във втората половина на нощта, когато луната вече ще е залязла, както и малко преди разсъмване на 13 август.

За правилно наблюдение астрофизикът Калина Стоименова от катедра Астрономия съветва да излезете от града и да отидете на някое спокойно място, където няма светлинно замърсяване. Погледнете към небето и си дайте 30-40 минути докато очите ви свикнат с тъмнината. След това красотата на небесния спектакъл на Персеидите ще ви завладее. Калина Стоименова подканя софиянци да се качат на Витоша или на Плана планина, за да се насладят в пълна степен на Персеидите. Най-важното за всеки наблюдател е да си избере поляна без дървета и планински върхове, които ще скрият част от видимостта към небето.

Ако не сте от София  от този сайт можете да видите нивата на светлинно замърсяване, така че да се окажете на най-подходящото място, за да наблюдавате звездното шоу.

Метеорният поток Персеиди е един от най-атрактивните за годината с около 60 до 100 метеора в час. Той се наблюдава от 17 юли до 24 август, когато Земята, обикаляйки по своята орбита около Слънцето, преминава през облаци от космически частици (метеорни роеве), отделяни в процеса на разпадането на кометата 109P/Swift-Tuttle. Тази комета има период около 130 години и за последно е преминала през своя перихелий през 1992 г.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за