fbpx
4.8 C
София

Връщането на стрелката с един час назад има сериозни последици за психическото здраве

Най-четени

Иво Цеков
Иво Цеков
Автор, геймър, почитател на комедиите, Saturday Night Live и всичко друго, което може да извика усмивка на лицето.

Практиката за връщане на времето с един час назад в зимните месеци не е без своите критици и в нова статия The Washington Post посочва аргументи за нейното негативно отражение върху обществото и здравето.

Според медията, обществените ползи от запазването на часа ще бъдат огромни, тъй като проучванията показват, че връщането на стрелките води до увеличаване на престъпността, нарушаване на съня, повишение на опасността от сърдечен удар, както и повече инциденти по пътя – и всичко това коства на всяка държава милиони и милиарди в разходи.

Ново проучване на учени от Станфорд и Университета на Аархус в Дания също твърди, че промяната във времето е тясно свързана със скока в диагнозите на депресия. За проучването са били разгледани 185 000 случая на депресия в Дания от 1995 г. до 2012 г.

„Преходът от лятно към зимно часово време се свързва с 11 процента увеличение на депресивните епизоди“, категорични са учените, които отбелязват, че след като психическите разтройства се засилят в края на годината, при смяната на времето на пролет те не се оправят.

Това кара учените да мислят, че диагнозите не се дължат просто на смяната на времето само по себе си, а на нещо специфично, свързано с връщането на часа назад през есента.

„Тази смяна на практика ни отнема един час дневна светлина вечерта, когато повечето от нас са будни, и го слага в ранното утро, когато повечето хора спят. Резултатът е, че много хора губят един час дневна светлина и това има отражение върху психическото здраве“.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

8 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини