Дим от пожарите в Австралия ще обиколи земното кълбо

6
925

Учени от NASA предупреждават, че се очаква димът от пожарите в Австралия да направи пълна обиколка около земното кълбо. С помощта на серия от сателити, космическата агенция анализира дима и аерозолите, произлизащи от бушуващите пожари.

Чрез изследване на кълба от дим от края на Декември, космическата агенция твърди, че има данни за достигането им до други държави и влошаването на качеството на въздуха там.

От началото на сезона на пожарите, започващ в края на Юли, Австралия е опустошавана ежедневно от най-силните пожари от десетилетия. Обширни части от територията вече са напълно опожарени.

Анимация, която проследява пътя на дима и аерозолите от австралииските пожари. Източник: NASA

Най-малко 28 човека са загинали и повече от 3 000 домове са унищожени или претърпели щети. Държавните власти се борят с всички възможни средства да намалят опустошенията.

Положението се изостря заради постоянните жеги и засушаване. Мнозина определят климатичните промени като основен двигател на влошаването на природното бедствие.

От NASA твърдят, че димът вече е пропътувал „половината свят“. Преминал е през Южна Америка, причинявайки замъгляване на небето и по-цветни изгреви и залези от обичайното.

Пушек от австралийските пожари причинява и значително влошаване на качеството на въздуха в Нова Зеландия, добавят от NASA. Освен това снеговете по високите части на държавата придобиват тъмни краски.

CNN съобщи по-рано този месец, че ледниците Фокс и Франц Йосиф в Нова Зеландия също са оцветени в кафяво в резултат на дима.

Снегът на ледниците Фокс и Франц Йосиф в Нова Зеландия, потъмнява до карамелен цвят заради дима от австралийските пожари. Снимка: RACHELHATESIT/TWITTER

Огнената стихия в Австралия е толкова мащабна, че успява да промени климата над страната. При силни пожари се образуват т. нар. облаци „пирокумулонимбус“ (PyroCb). Те от една страна улесняват пренасянето на дима на големи разстояния, а от друга  създават условия за гръмотевични бури. Те от своя страна са още една предпоставка за нови пожари.

Облаци пирокулонимбус. Снимка: National Oceanic and Atmospheric Administration

От Бюрото по метеорология във Виктория поясняват, че гръмотевичните бури, предизвикани от пожарите, могат да разпространяват огъня чрез мълнии.

Този вид облаци също така осигурява път на дима да достигне до стратосферата на над 16 км. надморска височина. Веднъж стигнал там, димът може да измине хиляди километри от своя източник и да повлияе на атмосферните условия в други краища на света, поясняват от NASA.

Никола Белуин, климатолог от Университета в Рединг, заяви пред CNN, че макар да е рядко срещано пушек от пожар, да прекоси света, този от пожарите в Австралия е толкова концентриран, че може да повлияе качеството на въздух другаде, включително Чили и Аржентина.

„Ако всяка година се сблъскваме с пожари в Австралия от такова ниво, то въздействието върху качеството на въздуха и климата ще стане обезпокоително и забележимо“, каза той.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари