Дим от пожарите в Австралия ще обиколи земното кълбо

6
778

Учени от NASA предупреждават, че се очаква димът от пожарите в Австралия да направи пълна обиколка около земното кълбо. С помощта на серия от сателити, космическата агенция анализира дима и аерозолите, произлизащи от бушуващите пожари.

Чрез изследване на кълба от дим от края на Декември, космическата агенция твърди, че има данни за достигането им до други държави и влошаването на качеството на въздуха там.

От началото на сезона на пожарите, започващ в края на Юли, Австралия е опустошавана ежедневно от най-силните пожари от десетилетия. Обширни части от територията вече са напълно опожарени.

Анимация, която проследява пътя на дима и аерозолите от австралииските пожари. Източник: NASA

Най-малко 28 човека са загинали и повече от 3 000 домове са унищожени или претърпели щети. Държавните власти се борят с всички възможни средства да намалят опустошенията.

Положението се изостря заради постоянните жеги и засушаване. Мнозина определят климатичните промени като основен двигател на влошаването на природното бедствие.

От NASA твърдят, че димът вече е пропътувал „половината свят“. Преминал е през Южна Америка, причинявайки замъгляване на небето и по-цветни изгреви и залези от обичайното.

Пушек от австралийските пожари причинява и значително влошаване на качеството на въздуха в Нова Зеландия, добавят от NASA. Освен това снеговете по високите части на държавата придобиват тъмни краски.

CNN съобщи по-рано този месец, че ледниците Фокс и Франц Йосиф в Нова Зеландия също са оцветени в кафяво в резултат на дима.

Обичайно белият сняг на ледниците Фокс и Франз Йосиф в Нова Зеландия, потъмняват до карамелен цвят заради дима от австралийските пожари. Снимка: RACHELHATESIT/TWITTER

Огнената стихия в Австралия е толкова мащабна, че успява да промени климата над страната. При силни пожари се образуват т. нар. облаци „пирокумулонимбус“ (PyroCb). Те от една страна улесняват пренасянето на дима на големи разстояния. От друга страна те създават условия за гръмотевични бури, които пък стават причинители на нови пожари.

Облаци пирокулонимбус. Снимка: National Oceanic and Atmospheric Administration

От Бюрото по метеорология във Виктория поясняват, че гръмотевичните бури, предизвикани от пожарите, могат да разпространяват огъня чрез мълнии.

Този вид облаци също така осигуряват път на дима да достигне до стратосферата на над 16 км. надморска височина. Веднъж стигнал там, димът може да измине хиляди километри от своя източник и да повлияе на атмосферните условия в други краища на света, поясняват от NASA.

Никола Белуин, климатолог от Университета в Рединг, заяви пред CNN, че макар да е рядко срещано частици, излъчвани от пожарите, да прекосят света, концентрацията на частици, създадена от пожарите в Австралия е необичайно голяма и може да повлияе качеството на въздух другаде, включително Чили и Аржентина.

„Ако всяка година се сблъскваме с пожари в Австралия от такова ниво, то въздействието върху качеството на въздуха и климата ще стане обезпокоително и забележимо“, каза той.

6
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
3 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
🇳🇿
🇳🇿

Избиха 🐪 – 500 капки животинска кръв от бозайници се плаща с 1 капка човешка кръв.

Жертвата, която 🦁 направил, за да спаси 🐝, го издигнала като цар над животните.

По сила 🐘 държи първо място,
но
по благородство 🦁 го превъзхожда.

Сегашният лъв е изопачил характера си.

Той се е опетнил от кръвта на бозайниците.

пчеличка 9
пчеличка 9

Хубава статийка. Първо умишлено запалиха и съсипаха цялата дъждовна гора на Амазония после горя цялата Tайга в Сибир и всяка година опожаряват Земята от Калифорния и най подородните и региони откъм винопроизводство в Napa Valey and Sonoma County до Гърция всичко унищожиха напълно. Африка вече е непоносима за живот и животните измират. Затоплят Океаните киселнноста им се вдига и планктона основен производител на Кислород умира, заедно с изсичането поголовно на останалите гори. Милиони мъртви Китове Делфини и Риба всички видове са в колапс и в процес на изчезване.Темепературите навсякъде са по високи и растат нито сняг нито вода има вече… Виж още »

С гримъск към🚀 марс🔴
С гримъск към🚀 марс🔴

Кви са тея глупоси😂😆😄

Уж човечествот няма да ги приживее обаче
тъмни векове

Векове ли ще си
или
нема да ги приживее?

Пиши отговора на гл.прок. той ще те оправи.

Ани
Ани

Защо да са глупости някакви аргументи имаш ли.Това ,че мама и тати ти плащат нета да пишеш за неща от които не отбираш не се брои Иво Христовче.

favr
favr

е как ше не са глупости… климата на земята никога не е бил постоянен… редуват са затопляния и застудявания, които зависят основно от интензитета на слънцето, който също не е постоянен… имало е ледникови периоди, когато почти цялата планета е била покрита с лед, само последния такъв период е продължил повече от цялата човешка история… имало е катаклизми, дето ни е бедна фантазията да си ги представим, земетресения, вулкани, метеорити, комети…. цялата земна маса в един етап от развитието на планетата са е разцепила на седем континентални плочи, които плуват в океан от магма… и след всичките тия неща живота… Виж още »

U4en
U4en

от дето и да го погледнеш, целото си е it новина. даже и батерия нема