fbpx
12.4 C
София

Доклад на ООН: Един милион видове са в опасност от изчезване

Най-четени

Един милион биологични видове са застрашени от изчезване. Никога в историята не са били толкова много. Това сочи доклад на ООН. Оказва се, че човешката дейност е отговорна за това. Този доклад е от май месец, но не е никак лоша идея точно днес, преди старта на новата година, да разгледаме какво пише в него.

Междуправителствената платформа за научно-политическа дейност относно биоразнообразието и екосистемните услуги (IPBES) прави това заключение на база 15 хиляди източника. Те разглеждат причините и последствията от измененията на околната среда в последните 50 години.

Авторите правят заключение, че около 25% от световните растения и животни са уязвими и могат да изчезнат. Това включва около една трета от морските бозайници и над 40% от земноводните. Дори домашните животни са в опасност. Над 9% от домашните породи бозайници, които се използват за храна и земеделие, може да бъдат безвъзвратно изгубени.

Този бърз упадък на природния свят застрашава глобалната хранителна сигурност и качеството на живот. Например, около 4 милиарда души разчитат на природни лекарства, които се произвеждат от изчезващи видове. А загубите на видове, които опрашват растенията, могат да стигнат до 577 милиарда долара на година.

Идентифицирани са 5 основни причинителя на проблемите

На първо място е използването на земята и водите и по-точно промяната на екосистеми с цел стопанска обработка. След това е директната експлоатация на организми за сеч, лов и риболов. На трето място са климатичните промени, включително нарастващите нива на океаните и по-честите катаклизми – пожари, наводнения, суши. На четвърто и пето място са замърсяването, най-вече с пластмаса, и използването на инвазивни видове – неместни организми, които могат да изместят или убият местни растения и животни.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини