fbpx
10 C
София

Европа планира да замени природния газ с геотермална енергия

Най-четени

Европа има дълга традиция в добива на геотермална енергия, като Исландия, Франция и Унгария исторически доминират в индустрията. През последните години редица други държави също навлязоха в сектора. Мотивите им са ясни: геотермалната енергия е 100% възобновяема, безкрайна и надеждна. Това я прави изключително привлекателен вариант за страните от ЕС, в стремежа им към намаляване на зависимостта от руския природен газ.

В момента Германия води в прехода към геотермална енергия. В края на 2022 г. правителството на страната публикува план, насочен към десетократно увеличение на геотермалната продукция: 10 TWh до 2030 г.

„Ние седим върху златна мина. Имаше изключително нарастване в поръчките от началото на енергийната криза.“, заявява Кристиан Пелтл, директор в компанията SWR, която оперира геотермална централа в Мюнхен.

Целта на Германия за производството на 10TWh геотермална енергия от предимно дълбочинни източници е наистина амбициозна. За реализирането ѝ, страната ще трябва да развие поне 100 допълнителни проекта, свързани с плана до 2030 г., в които да е заложено свързването на бъдещите геотермални централи с отоплителната мрежа, за да могат да доставят енергия на жилищни сгради и промишлени компании.

Междувременно френското правителство наскоро обяви план за развитие на добива на геотермална енергия, както от източници на повърността на земята, така и от дълбочинни такива. Целта е в рамките на 15-20 години да се произведе достатъчно геотермална топлина, чрез която да се спестяват 100 TWh газ годишно и да се постигне отделянето на нулеви въглеродни емисии до 2050 г. През 2021 г. геотермалната енергия представлява само 1% от крайното потребление в страната, което се равнява на приблизително 6 TWh.

Италианското правителство също вече обсъжда как да подкрепи разширяването на собствения добив на геотермалната енергия, докато Унгария има за цел да разшири производството на геотермална енергия, с която впоследствие да замести нуждата си от около 1-1,5 милиарда кубически метра природен газ годишно. Най-голямата геотермална отоплителна централа в Европа, в град Орхус в Дания, се очаква да бъде завършена до 2030 г., като тя ще бъде с капацитет да покрие 30% от енергийните нужди на района.

По данни на ЕС замяната на изкопаемите горива с геотермална енергия може да декарбонизира до 25% от енергийните нужди на населението на блока, като същевременно ще намали потребителските сметки. Освен това геотермалните централи биха могли да покрият до 10% от търсенето на енергия в Европа.

По всичко изглежда, че възобновяемите ресурси представляват все по-голям интерес за ЕС и все по-сериозно се разглеждат като вариант за постигането на енергийна независимост на континента.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини