fbpx
19.8 C
София

Звукови вълни могат да помогнат за отстраняване на микропластмасата от океаните, сочи проучване

Екипът е създал прототип, изработен от 8 милиметрови стоманени тръбички и преобразувател

Най-четени

Всяка година в океаните се изхвърлят големи количества пластмасови отпадъци. Голяма част от тях представляват микропластмаса – малки фрагменти от едва видима пластмаса с размер около 5 милиметра.

Микропластмасата продължава да замърсява океаните и може да бъде токсична за животните и растенията, обитаващи водната среда. Ето защо са необходими нови технологични решения за борба с нарастващото нежелано присъствие на микропластмаси в океаните.

Учени от Института по минно дело и технологии в Ню Мексико, САЩ са открили потенциален метод за отстраняване на различни по размер микропластмаси от водните мрежи и предотвратяване на попадането им в океаните.

Премахване на микропластмасата от океаните с помощта на звукови вълни

Филтрирането е най-често използваният метод за отстраняване на микропластмаса от водата, но то може да не е в състояние да улови максимално малките пластмасови частици. Учените са използвали различна техника, свързана със звукови вълни за това проучване.

Екипът е създал прототип, изработен от 8 милиметрови стоманени тръбички и преобразувател (устройство, което преобразува една форма на енергия в друга). Когато преобразувателят се активира, той изпраща пулсиращи звукови вълни през металната тръбичка. В резултат на това частиците се движат и вибрират, което позволява на малки парчета пластмаса да се натрупват в течащата вода, докато преминават през системата. Например, помислете за високоговорител, който вибрира на земята, като по този начин кара праховите частици да отскачат една към друга.

„Тъй като акустичните сили могат да тласкат частиците заедно, се замислих дали не бихме могли да ги използваме за събиране на микропластмасата във водата, което да улесни отстраняването ѝ.“

казва Менаке Пиясена, главен изследовател на този проект, в съобщение за пресата
Микропластмасата естествено се разпръсква в течащата вода (вляво), но след включването на звуковите вълни частиците се концентрират по стените на тръбичката (вдясно), което ги прави по-лесни за отстраняване

Това устройство е предназначено за събиране на микропластмаси с различни размери. То може да бъде уголемено, за да филтрира големи обеми вода. Преди това учените са провеждали подобен тип експерименти в лаборатория, но с по-малък обем вода и микропластмаса със ширина само десет микрона. Според изследователите повечето микропластмаси в околната среда са малко по-големи от този размер.

Екипът проведе първоначални експерименти с микропластмаси от полистирол, полиетилен и полиметилметакрилат, като две тръбички работеха в тандем, за да отделят микропластмасите с различни размери. Според резултатите устройството е успяло да отстрани над 70 % от малките пластмаси и 82 % от микропластмасите с по-големи размери. Те тестваха прототипа и чрез събиране на вода от река Рио Гранде и езеро в кампуса на Техническия университет в Ню Мексико, САЩ.

Работата на устройството би струвала приблизително седем цента в продължение на час и половина, за да прочисти един литър вода. След тези първоначални експерименти екипът планира да тества прототипа в по-голям мащаб, като се съсредоточи върху почистването на океански води.

Изследването беше представено на пролетната среща на Американското химическо дружество (ACS).


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

HUAWEI Mate X3: най-тънкият сгъваем смартфон е в ръцете ни

В началото на надпреварата при сгъваемите смартфони изглеждаше, че HUAWEI винаги ще има свой собствен прочит на този вид устройства. Докато конкурентите залагаха на...

Подобни новини