fbpx
1.4 C
София

Земята може да е преминала преломната точка на климатична катастрофа, предупреждават експерти

Най-четени

Редица климатолози предупреждават, че Земята може би вече е преминала през преломната точка на климатична катастрофа, което потенциално води до необратими промени в околната среда. Тъй като концентрациите на парникови газове в земната атмосфера продължават на се покачват, авторите на ново изследване, публикувано в научния журнал Nature на 27 ноември, предполагат, че вече ставаме свидетели на пагубни промени, които учените някога са прогнозирали, че един ден може да се случат, вследствие от катастрофалните ефекти от човешката дейност, като например това, че климатът на Земята ще стане с около пет градуса по-горещ спрямо преди.

„Преди десетилетие идентифицирахме набор от потенциални върхови точки в климата на Земята, а сега виждаме доказателства, че над половината от тях вече са се случили“, казва Тим Лентън, климатолог от Университета в Ексетер и водещ автор на проучването в прес съобщение.

Глобалните повратни точки, въведени и признати за първи път от Междуправителствения панел по изменението на климата (IPCC) преди две десетилетия, се отнасят до мащабни неподвластни на човека събития, причинени от глобалното затопляне, като загуба на ледниковата маса на Западна Антрактида – събитие, което се случва от началото на десетилетието, на коралите в Големия бариерен риф, както и на популациите в Атлантическия океан и Амазонските тропически гори.

На път ли сме…?

В коментарната част на изданието не спекулира, че тези събития могат да се разгърнат с много по-бързи темпове, отколкото експертите по света смятаха досега, като сложните контури за обратна връзка предизвикват каскада от ефекти. Например загубата на ледниковата маса на Арктическите ледници може да увеличи риска от забавяне на растежа и нарушаване на популациите на Атлантическия океан, като преди всичко ще се наблюдава негативен ефект в неговата циркулация, което пък само по себе си означава нарушение в транспортирането на топлина и сол между океаните. Докато ледниците на Арктика се топят, циркулацията се забавя… И когато циркулацията се забави, Амазонка може да бъде засегната, както и можем да изгубим сериозна част от Арктическо море. Според изследването, този процес вече е започнал и за жалост, уви учените нямат предписания, чрез които можем да го спрем.

Това е ужасяващо предупреждение от експертите, подкрепено от широк спектър от доказателства, че хората са все по-близо до някои от предварително идентифицираните преломни точки на климатичната катастрофа.

Изследователите са съгласни, че е трудно да се разбере пълната степен на взаимодействие между безбройните системи на Земята, засегнати от климатичните промени, но забележете, че наблюдаваните феномени, гарантирано ще донесат затопляне с около 3 градуса на глобално ниво. По-специално, авторите подчертават, че климатът на Земята е бил нестабилен през времевите периоди, причинен от малки промени в земната орбита.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини