fbpx
1.4 C
София

Изкуственият интелект пренаписва правилата за създаване на съдържание – „Човешките създатели“ могат да се възползват

Най-четени

В продължение на години 150-годишният щатски панаир в Колорадо провежда конкурса си за изобразително изкуство без много медиен интерес. Но когато през август обяви победителите за 2022 г., това малко известно местно събитие веднага предизвика полемика по целия свят. Съдиите избраха творбата на синтетичния медиен художник Джейсън Алън, генерирана от изкуствен интелект за победител в дигиталната категория. Решението предизвика множество критики  в Twitter , включително една, която го обяви за „смърт на артистичността“. Други обаче изразиха загриженост, че технологията може един ден да остави артистите без работа.

Доскоро машините – традиционно смятани за предсказуеми и лишени от спонтанност – едва ли биха били свързани с креативността. Изкуственият интелект (AI) обаче доведе творческата индустрия до повратна точка: машините, задвижвани с AI, се превръщат в ключова част от творческия процес. И произведението на Алън не само демонстрира способността на машините днес да създават изображения, но също така представя техния потенциал за повдигане на човешката креативност.

Промяна на играта за създаване на съдържание

Сред свързаните с AI технологии, които се появиха през последните няколко години, са и генериращите AI алгоритми за дълбоко обучение, които позволяват на компютрите да генерират оригинално съдържание, като текст, изображения, видео, аудио и код. А търсенето на такова съдържание вероятно ще скочи през следващите години – Gartner прогнозира, че до 2025 г. генерираният AI ще представлява 10% от  всички създадени данни , в сравнение с 1% през 2022 г.

Спечелилата творба е пример за съдържание, генерирано от AI (AIGC), създадено с програмата за генериране на текст към изкуство Midjourney. Няколко други такива, управлявани от AI, също се появиха през 2022 г., способни да създават картини от едноредови текстове. Разнообразието от технологии отразява широка гама от артистични стилове и различни потребителски изисквания. DALL-E 2 и Stable Diffusion, например, са фокусирани главно върху произведения на изкуството в западен стил, докато  ERNIE-ViLG  и  Wenxin Yige на Baidu  произвеждат изображения, повлияни от китайската естетика.

Междувременно AIGC може също да включва статии, видеоклипове и различни други медийни предложения, като например гласов синтез. Като технология, която генерира звукова реч, неразличима от гласа на оригиналния говорител, гласовият синтез може да се приложи в много сценарии, включително навигация за цифрови карти. Baidu Maps, например, позволява на потребителите да персонализират гласовата навигация според собствения си глас, само като запишат девет изречения.

Последните постижения в AI технологиите също така създадоха генеративни езикови модели, които могат свободно да съставят текстове само с едно щракване. Те могат да се използват за генериране на маркетингово копие, обработка на документи, извличане на резюмета и други текстови задачи, отключване на креативността, която други технологии като гласов синтез не са успели да използват.

Един от водещите генеративни езикови модели е  ERNIE 3.0 на Baidu , който се прилага широко в различни индустрии като здравеопазване, образование, технологии и развлечения.

„През изминалата година изкуственият интелект направи голям скок и промени технологичната си посока“

казва Робин Ли, главен изпълнителен директор на Baidu.

„Изкуственият интелект премина от разбиране на картини и текст до генериране на съдържание.“

Отивайки още една крачка напред, Baidu App, популярно приложение за търсене и подаване на новини с над 600 милиона месечни потребители, включително пет милиона създатели на съдържание, наскоро пусна функция за редактиране на видео, която може да създаде кратко такова, придружено от глас зад кадър, създаден от предоставени данни.

Подобряване на ефективността и растежа

Тъй като AIGC става все по-често срещан, той може да направи създаването на съдържание по-ефективно, като се отърве от повтарящи се, отнемащи време задачи за създателите, например сортиране на изходни активи и гласови записи и изобразяване на изображения. Амбициозните режисьори отдавна трябва да плащат, като прекарват безброй часове в овладяване на сложния и досаден процес на редактиране на видео. AIGC може скоро да направи това ненужно.

Освен повишаване на ефективността, AIGC може също да увеличи растежа на бизнеса в създаването на съдържание на фона на нарастващото търсене на персонализирано цифрово такова, с което потребителите могат да взаимодействат динамично.

InsightSLICE прогнозира, че глобалният пазар за цифрово творчество ще нараства средно с 12% годишно между 2020 г. и 2030 г. и ще достигне 38,2 милиарда долара. Тъй като потреблението на съдържание бързо изпреварва производството, традиционните методи за разработка вероятно ще се борят да отговорят на нарастващото търсене, създавайки празнина, която може да бъде запълнена само от AIGC.

„AI има потенциала да отговори на това огромно търсене на съдържание на една десета от цената и сто, даже хиляди пъти по-бързо през следващото десетилетие“

казва Ли.

AI и човечеството като негова основа

AIGC може да служи и като образователен инструмент, като помага на децата да развият своята креативност.

StoryDrawer, например, е управлявана от AI програма, предназначена да стимулира творческото мислене на децата, което често намалява, когато фокусът в тяхното образование се измества към ученето наизуст.

Разработена от университета Zhejiang с помощта на AI алгоритмите на Baidu, програмата стимулира въображението на децата чрез визуално разказване на истории. Когато дете описва въображаема картина на системата, тя от своя страна генерира изображението въз основа на описанието, като същевременно предоставя вербални подкани, за да насърчи и вдъхнови детето да разшири изображението. Това се основава на убеждението, че децата упражняват творческото си мислене по-добре, когато рисуват, докато вербализират, отколкото просто да рисуват сами. Тъй като екипът продължава да развива програмата, те виждат силния потенциал на StoryDrawer в подпомагането на децата с аутизъм да развият умения за реч и описание.

Зад StoryDrawer стои китайската поговорка „以人为本“, която означава „човечеството е основата“. Това мото ръководи екипа на университета Zhejiang при разработването на тяхната система за генериране на изкуство с изкуствен интелект. Те вярват, че всяко развитие на ИИ трябва да се стреми да даде възможност на хората, а не да ги замени, и тази основна ценност е ключът към истинския потенциал на една обещаваща, но често неразбрана технология.

Предефиниране на човешкия потенциал в творението

Гледайки напред, Робин Ли предвижда три основни етапа на развитие на AI. Първият е „етапът на помощника“, в който AI помага на хората да генерират съдържание като аудиокниги. Следва „етапът на сътрудничество“, където AIGC се появява под формата на виртуални аватари, съжителстващи в реалността със създателите. Последният етап е „първоначалният етап на създаване“, когато AI генерира независимо съдържание.

Както при всяка нова технология, всеки може да предполага как AIGC ще се разгърне и развие напълно. Въпреки че има много несигурност, историята е доказала, че рядко се случва нова технология да замени напълно своите предшественици. Когато камерата е била изобретена за първи път през 1800 г., тя е била критикувана от мнозина, защото снимките са били смятани за неавтентични, тъй като автоматизираните системи изглежда са заменили квалифицирани художници с дългогодишен опит в правенето на реалистични картини. Въпреки това рисуването остава крайъгълен камък днес в света на изкуството.

Точно както миналите технологии помогнаха за разширяване на изкуството отвъд малцина привилегировани, достъпността на AIGC е настроена да постави силата на творчеството в ръцете на повече хора, позволявайки им да участват в създаването на висококачествено съдържание.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини