Изкуствен интелект използван за разпознаване на лица на примати в природата

0
261
изкуствен интелект разпознава лица на примати

Учени от Оксфордския университет разработиха нов софтуер, който бележи значителен прогрес в приложението на изкуствения интелект в науката. Идеята зад този проект е да улесни проследяването и разпознаването на индивидуални шимпанзета в естествения им хабитат. С това начинание се прогнозират далеч по-малко разход на време и ресурси за анализиране на видео кадри.

„Животински видове като шимпанзетата, чиито живот се окачестява със сложни социални взаимоотношения, които се развиват в продължение на години, прави далеч по-предизвикателна задачата да ги разберем чрез полево проучване“, коментира Дан Скофийлд, научен изследовател в Оксфордския Университет.

„Използвайки силата на машинното самообучение с цел изучаване на огромно количество видео архиви, можем далеч по-лесно да открием и разберем отличителни поведенчески прояви, които иначе трудно бихме открили без намесата на изкуствен интелект. Например, проследяването на социални взаимодействия, които във времето се променят с всяко следващо поколение.“

За да се обучи, компютърния модел използва над 10 милиона изображения от видео архива на Института за примати в Киото с шимпанзета заснети в Гвинея, Западна Африка. Интересното е, че това е първия софтуер, който с изклучителна прецизност успява да проследи и разпознае субекти в широка гама от пози; при това в неблагоприятни условия като лошо осветление, ниска резолюция и размазване на кадрите при движение.

В дългосрочен план, тази технология има потенциал, който може да се използва за идентифициране и проследяване на застрашени животински видове.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари