Древни животински фосили разкриват тайни за живота на паразитите, които са съществували през ледниковия период. Тяло на пума фесец, което чрез метода на радиовъглеродното датиране, учените определиха на възраст между 16 570 и 17 000 години, откриха яйца от паразита Toxascaris leonina, вид кръгъл червей, който продължава да паразитира върху животните и днес.

„Това е най-старата ДНК на молекулярни паразити в света, откривана някога. Паразитът е съществувал от времето на плейстоцена в Америка. Тези открития имат значение за биогеографската история на паразитите и за естествената история на региона“, се казва в нвото проучване на американското научно списание за паразитни изследвания Parasitology.

Вкамененият фосил е открит в утаечен слой на скално образувание с височина от 3582 метра (11 751 фута) над морското равнище в Аржентина. Тестовете датират вкаменелостите от края на последната ледникова епоха. Учените използвали ДНК тестове, за да определят че вкаменените изпражнения са от тялото на пумата.

ДНК във вътрешността им е добре запазена поради ниските температури в скалното образувание, където са открити високи концентрации на соли, според проучването.

„Изследванията показват, че ако крополитът се запази в подходяща среда, може да съхрани яйца и ДНК от паразити на хиляди години. Вероятно на Земята има още такива неоткрити находки, които ще направят по-лесно изучаването на това как различните видове паразити са се развивали във времето.“, казва Пиърс Мичъл, директор на лабораторията по древни паразити в Университета в Кеймбридж пред списание The Guardian.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари