fbpx
9.6 C
София

Изследване показа, че през последните 200 години температурата на човешкото тяло е намаляла

Оригиналът е на Arnak

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Добре известно е, че при много хора нормалната температура на тялото не е 36,6 ºС. При моята съпруга е така. Когато е спокойна, нейната температура е 35,5 ºС и тя се чувства много добре. Дори понякога се шегувам, че е извънземна. Но след това реших да се задълбоча и да събера повече информация по този въпрос. Оказа се, че много хора са така. Но по-интересното е, че през изтеглите столетия температурата на човечеството активно пада.

Това че нормалната температура в здравото тяло е 36,6 ºС е прието в Германия преди 200 години. Сегашните нови изследвания показват, че нашата физиология се е променила.

 

Миналата година учени от САЩ проучиха медицинските данни на 24 000 ветерани от гражданската война (1860-те години). Те сравниха тази информация с информацията от многобройните национални здравни проучвания на 15 хиляди души през 1970-те години и 150 хиляди пациенти от началото на нашия век. Оказа се, че температурата на човешкото тяло при мъжете, които са се родили в началото на 21-ви век, е с 0,59 ºС по-ниска в сравнение с мъжете, които са се родили преди около 200 години. Тоест, към днешен ден нормалната температура вече е близо до 36 ºС.

 

При жените също се наблюдава понижаване на температурата, но с 0,32 ºС в сравнение с жените от 1890 година, откогато са налични първите данни от подобен род. За всеки случай, чернокожите са проверени отделно, но се оказа, че при тях корелацията е абсолютно същата.

Самите автори на това изследване бяха шокирани от направеното откритие и изказаха следното предположение:

„Околната среда, в която ние живеем, се е променила. Включително температурата в нашите домове, променили са се контактите с микроорганизмите и храната, до която имаме достъп. Всичко това означава, че въпреки наложилото се мнение, че хората имат твърде слабо променящи се организми, всъщност ние сме започнали по-бързо да еволюираме. Ако погледнем представените от нас данни ще видим, че дори и за изтеклите 100 години нашата физиология осезателно се е променила“.

 

Едно от основните предложения на учените е, че съвременните хора имат по-малко възпаления. Така например, подобрената храна и подобреното здраве са дали възможност температурата на човешкото тяло да стане по-равномерна. А намаляването на броя на хроничните инфекции означава, че нас по-малко ни втриса. Получава се така, че приемането на средната температура за 36,6 ºС всъщност означава, че тогава всички са малко болни. Тоест, съвременната медицина леко ни е охладила.

Всичко това би било много добре, само че след няколко месеца след представянето на тази научна работа, друга група учени не откри съвсем същата корелация при коренно племе в Боливия. Те са изучили 5500 души и са направили над 18 хиляди научни изследвания в продължение на няколко десетилетия. И при тези хора температурата на тялото непрекъснато е спадала.

 

Това означава, че забелязаната тенденция съвсем не е случайна и не може да бъде обяснена с доброто здравеопазване. Този тренд е наличен дори и в отдалечените от цивилизацията тропически райони, където инфекциите са масови, чиста вода почти няма, няма и подобрения в хигиената.

Близо една година никой не можеше да обясни този феномен. Предполагаха се най-различни неща, включително и прословутата промяна на климата, но това по никакъв начин не обяснява началото на 20-ти век и 1920-те години, когато също има промени в температурата на човешкото тяло. Сега учените от Харвард предложиха ново тълкуване. Според тях, ние сме започнали да се движим по-малко.

 

Представената от Харвард научна работа е изключително подробна и детайлна, и бе публикувана в Current Biology преди десетина дни. Тя носи името „Исторически данни за температурата на тялото като термометър на физическата активност на населението„. В своя материал учените твърдят, че са намерили връзка между физическата активност, обмена на веществата и температурата на тялото.

 

Идеята е, че когато проявяваме активна физическа активност и по-често използваме своите мускули, метаболизмът се ускорява и температурата леко се повишава. Но това може да работи и в обратна посока. Ако тялото чувства, че няма да се наложи да се тича и да се правят активни движения, то предпочита да не изразходва излишна енергия и да не я отделя дори и във вид на температура.

Разбира се, всичко това е съвсем индивидуално и само по един човек и дори по неголяма група хора не могат да бъдат направени правилни изводи. Лично моята температура винаги е точно 36,6 ºС, въпреки че моята физическа активност е малко по-малка от тази на моята съпруга.

 

Да се провери теорията на харвардските учени е твърде сложно. Методите, които използваме днес за мониторинг на физическата активност, преди 200 години изобщо не са съществували. Племето от Боливия изобщо не помни, дали преди години те са се движели повече или по-малко.

Но харвардските учени са толкова сигурни в своите резултати, че сега предлагат да започне използването на историческите данни за температурата на човешкото тяло, които ги има в медицинските картони, за измерване на физическата активност на населението в миналото.

 

Според техните пресмятания, всяко повишаване на историческата температура на тялото с 1 °C се дължи на около 10% увеличение скоростта на метаболизма в покой.

Тоест, като се съобразим с колко температурата на тялото на мъжете е намаляла от 1820-те години до днес, можем да кажем, че нашето ниво на метаболизма е намаляло с около 6%.

 

Според авторите на тази научна работа, това е еквивалентно на около 30 минути физическа активност на ден. По-точно, 27 минути бързо ходене за мъжете с тегло 75 кг. Тоест, с толкова по-малко се движим в сравнение с нашите  пра-пра-пра-пра-пра-прадеди.

Билогът Андфю Йегън от Харвардския университет твърди, че следващата стъпка ще бъде опитът да се използва всичко това като инструмент и за другите групи население. Включително и пациентите.

„Точното разбиране на това, колко по-малко активни сме станали през последните няколко поколения, може да ни помогне да преценим доколко увеличаването на хроническите болести, като диабет от втори тип, сърдечните заболявания и болестта на Алцхаймер, са свързани с намалената физическа активност“.

 

Всъщност нещата са много по-сложни и едва ли от този метод ще има някаква полза. Прекалено много неща добавят допълнителна погрешност, а историческите данни са твърде малко, за да може тази погрешност да бъде избегната.

Авторите на новата научна работа пишат:

„Ние знаем, че мазнините действат като изолатор и оказват влияние върху разсейването на топлината от човешкото тяло. Те също така увеличават значението на физическата активност. Но нашите методи за измерване и оценка не се съобразяват с количеството мазнини, което се променя с течение на времето“.

 

Увеличаващото се тегло на нашите тела би трябвало да прави хората малко по-топли. Намалената необходимост от термична изолация в съвременните условия, когато масово се използват климатици и радиатори, също оказва някакво влияние върху скоростта на нашия метаболизъм, може би същото, каквото оказват подобреното хранене и здраве. Ето как се получава, че променливите са твърде много и всяка от тях добавя допълнителна погрешност.

 

Има и друг факт: през последните години при възрастните хора с добро здраве се регистрира по-ниска температура в сравнение с преди няколко години. През 2017 година във Великобритания бяха изследвани 35 хиляди души и се оказа, че тяхната средна температура на тялото е 36,3 ºС. А изследване от 2019 година в САЩ показа, че нормалната температура на американците в Пало Алто, Калифорния, е точно 36 градуса по Целзий.

Може би по този начин може да бъде поне частично обяснена по-голямата продължителност на живота в наши дни

Добре ли е това или не е много добре? Засега не е съвсем ясно. Но вече разбираме, че съвсем скоро навярно ще трябва да променим учебниците по биология.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

10 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини