fbpx
3.8 C
София

Изчeзване на човешкия вид: ето как ще изглежда животът ни след милион години

Най-четени

Повечето видове изчезват, смесват се с други и се появяват нови или се променят във времето заради случайни мутации и промени в природата. Един вид бозайник може да съществува средно около милион години. Съвременните хора съществуват като вид от около 300 хиляди години. Ако оцелеем още един милион, какво ще се случи с нас?

Авторът на научна фантастика, Х. Г. Уелс, е първият, който осъзнава, че хората могат да еволюират в извънземна форма на живот. В есето си от 1883 г., „Човекът в милионната година“, той описва хората като същества с голям мозък и миниатюрно тяло. По-късно той спекулира, че е възможно хората да се разделят на два или повече нови видове.

Макар и еволюционните модели на Уелс да не са издържани във времето, трите основни варианта според него могат да се окажат верни – да изчезнем, да се превърнем в нови видове или да се променим изцяло.

Допълнителната съставка към всичко това е непрестанно развиващата се биотехнология, която увеличава шансовете на всяка една от хипотезите. Технологиите, които много скоро ще станат част от ежедневието ни са човешки подобрения (да бъдем по-умни, по-силни и въобще да се усъвършенстваме с помощта на лекарства или микрочипове), мозъчна емулация (компютри в мозъците ни) или изкуствен интелект (ИИ). Всяка една от тези технологии може да създаде нови видове, които не са познати на науката досега.

Софтуерно разузнаване и изкуствен интелект

Няма как да предвидим бъдещето със сигурност, тъй като то зависи от много фактори – нови открития, действия, неизвестни технологични и биологични лимити. Но нека разгледаме една от възможните хипотези – „видообразуването“. Тогава един вид се разделя на няколко нови.

Много хора работят върху подобрение на човешкия вид – забавяне или премахване на стареенето, повишаване на интелигентността, промени по тялото. Ако се замислим, всички тези неща водят до нови видове.

Дори тези технологии да станат толкова евтини и достъпни колкото смартфоните, вероятно не всички ще посегнат към тях, за да има все пак и „нормални хора“. В дългосрочен план обаче се очаква да видим най-усъвършенстваните хора, които да се превърнат в „постчовешки“ видове.

Чрез мозъчна емулация, при която човешкият мозък е сканиран на клетъчно ниво, а след това реконструиран в компютърна мрежа, можем да стигнем дори и по-далеч. Това не е просто видообразуване, а изцяло напускане на царството на живите организми и присъединяване към софтуерното царство.

Ще се изненадате, но има много причини хората да се съгласят на това – безсмъртие, пътуване във времето, премахване на стареенето. А всичко това може да има и други предимства. Ще се пестят важни ресурси, тъй като едно виртуално същество ще се нуждае само от енергия и малко пластмаса за микрочипове. Освен това, стареенето и развитието ще придобият съвсем нови измерения. Времевите периоди ще бъдат различни, защото за развитието във виртуалния свят е нужна просто една актуализация.

Утопия или антиутопия?

Изглежда все по-вероятно човешките умове да се превърнат в компютри. Тези софтуерни тела няма да имат нужда от храна и вода, дори и от слънчева светлина. Могат да пестят енергия, като работят на по-ниски обороти през деня. И тъй като те се развиват изключително бързо, можем да очакваме непредвидими промени в начина на мислене на хората.

Хората, които познаваме днес, вероятно ще останат да живеят в традиционни общества и ще се различават значително от новия вид. Нещо подобно на амишите.

А дали това бъдеще е добро за нас? Зависи от личните ви ценности. Добрият живот за вас може да означава смислени отношения с други хора в мирна и приятна среда. В такъв случай нямаме нужда от подобни роботизирани хора. От друга страна обаче, може би някои биха искали да видят технологиите в действие. За тях би представлявал интерес как ИИ ще помогне за развиване на човешкия вид. Други просто биха заели неутрална позиция и ще кажат, че всеки е свободен да живее както намери за добре.

Ако човешкият вид изчезне, може би основната причина за това ще бъде липсата на уважение и толерантност към останалите. Липсата на човещина. И може би е добре да се замислим над всичко това и да бъдем наистина хора. Преди да се превърнем в компютри.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

9 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини