fbpx
19.8 C
София

Коронавирусът е тук, за да остане. Ето как да живеем с него по правилния начин

Най-четени

През 80-те години, група лекари в английска болница опитват да инфектират 15 доброволци с коронавирус. Тогава COVID-19 не съществува. Обект на техния интерес обаче е коронавирус от същото семейство, който се нарича 229E. Той причинявал заболяване от типа на настинката. Като цяло нещо, за което отдавна не трябва да се притесняваме и е много леко. Повечето като нас са се срещали с него още като деца и са го прекарали незначително.

От 15-те души, които са изложени на вируса, 10 успяват да се инфектират и при осем са се появили някакви симптоми

В следващата година, лекарите повтарят експеримента. Проследяват всички участници в оригиналното изследване, освен един. Пръскат 229E в носа им отново. Шест от предишно инфектираните получават реинфекция, но в този случай никой не развива симптоми.

От това се вади извод, че пълният имунитет срещу коронавирус инфекцията отпада бързо, реинфекциите са чести, но всеки път са по-леки или безсимптомни. Не просто голяма част от нас са се срещали с 229E преди, а най-вероятно сме били инфектирани повече от веднъж.

Към онзи момент, това малко изследване не прави впечатление на никой. През 80-те и 90-те години, коронавирусите не получават много внимание от учените. От практична гледна точка, не е имало и нужда да се хабят ресурси за нещо, което причинява лека настинка.

Да, обаче дойде 2020 година и тогава учените търсеха за какво да се хванат, по отношение на имунитета при новия коронавирус. Тогава то изследване започва да се разглежда много активно. Преди появата на SARS-CoV-2, има само четири познати коронавируса, които циркулират при хората, включително вече споменатия по-горе. Всички четири причиняват настинка. И при един оптимистичен сценарии, новото попадение ще се включи в екипа – причинявайки нещо подобно на настинка и ще се появява отново и отново, но без да създава проблеми.

Да, обаче е трудно да си го представим по този начин – интензивните отделения се пълнят до дупка за пореден път, заради Делта варианта

Трябва обаче да сме наясно с едно – пандемията ще спре. По един или друг начин тя ще има край. Новите пикове, новите случаи и новите смъртни случаи са все в резултат от срещата на нов коронавирус с неподготвена имунна система.

Когато достатъчно хора придобият някакъв имунитет, дали чрез ваксинация, или след прекарване, макар и първото да е за предпочитане, коронавирусът ще се превърне в ендемичен. Няма да изчезне, няма да го елиминираме, но няма да създава сътресения в ежедневието ни.

Когато това образно казано одеяло от имунитет се разстели, хоспитализациите ще намалеят, както и смъртните случаи – значително. С бустерни дози от ваксините периодично можем да модулираме имунитета си допълнително. Случаите ще продължат да се движат нагоре-надолу, вероятно сезонно, но най-тежките последствия ще изчезнат.

Ние не знаем как останалите четири коронавируса, които причиняват настинка, са навлезли в хората

Немалко учени смятат, че поне един от тях се е приобщил към нас с пандемия. Ако имунитетът към SARS-CoV-2 следва този при останалите, ще продължа да реинфектира, да пробива бариерите, повече и повече във времето, но ще става по-лек и по-лек. Ще трябва да променим начина си на мислене спрямо COVID-19.

На първо място – няма как да избягваме инфекцията вечно. Всеки трябва да е наясно с идеята, че по един или друг начин ще бъде изложен на вируса. Това е нещо, с което ще живеем. И можем да живеем много добре, просто трябва да направим каквото зависи от нас да не удря здравните системи като цяло. Вирусът ще стане познат за имунната ни система, но и за обществото.

Да, че COVID-19 причинителят ще стане ендемичен е ясно, но пътят до там не е толкова ясен

От една страна, защото пътят зависи от нас. Това, че вървим натам далеч не значи, че трябва да премахнем ограничителните мерки. Поне не всички. Колкото повече изравняваме кривата, толкова по-малко болници ще се претоварят и толкова повече хора ще имат шанса да се ваксинират. Ако оставим вируса да върлува, много по-бързо ще стигнем до това състояние, но с много тежка цена – в много изгубени човешки животи.

Също така, пътят зависи от това как и колко вирусът ще продължи да мутира. Делта вече обърка плановете на много страни да свалят ограниченията. С все още огромният брой от уязвими хора, вирусът има голяма свобода да мутира към нови варианти, които да подсилят разпространението и реинфекциите. Добрата новина е, че сценарият да мутира до толкова, че имунната ни система да го забрави напълно, според много учени е крайно невероятен.

Имунната ни система е комплексна. Няма как вирусът да заобиколи всичките ѝ защити, поне при огромно множество от хора. Да, нивата на антителата ни спадат във времето, както и с всеки друг патоген. Обаче B и T клетките ни, които също разпознават вируса, стоят в готовност. Имунитетът срещу нова инфекция спада, но защитата от тежко боледуване и смърт е доста по-издръжлива.

Това е и оригиналната цел на ваксините

Ваксините срещу респираторни вируси рядко защитават напълно от инфекция, защото те са по-добри в създаването на имунитет в белите дробове, а не в носа. Именно от носа тръгва всичко. За справка, ваксините срещу грип имат ефективност между 10 и 60 процента, в зависимост от годината.

Проучванията за висока ефективност обаче създадоха големи очаквания. Видяхме цифри като 95% при Pfizer и Moderna. Хората започнаха да говорят, че вирусът ще изчезне като шарката. Или поне имаше шанс. Но новите варианти ерозираха тези проценти. Ваксините ни защитават от тежки последствия, но постигането на стаден имунитет е много трудно. А и няма как да кажем, че навсякъде ваксинационната кампания върви добре – къде заради недостиг на ваксини, къде заради нежелание у хората да се ваксинират. Може да прочетете повече за това тук.

Вирусът циркулира, все по-малко хора ще се разболяват, така че да влязат в болница или да умрат. Но заразяването няма да спре. Вижда се в много страни, като Великобритания и Израел, където случаите скачат, но смъртността остава много, много ниска. По-ниска от преди.

Два фактора определят ендемичния сценарии и какво ще се случи докато стигнем до там и след това:
  • Колко бързо нашите имунни системи отслабват срещу SARS-CoV-2
  • Колко бързо еволюира коронавирусът, за да бяга от нас и от мерките, които взимаме

Точно така грипът мутира всяка година, в отговор на защитата ни. Но все пак, когато имаме голяма група от хора с някакъв или пълен имунитет, няма как инфекциите да са толкова много, няма как един човек да стане супер разпространител.

Преходът към ендемичен COVID-19 е също така и психологически преход

Когато всеки има имунитет в някаква степен, да получиш тази диагноза става като част от ежедневието, като да настинеш или да имаш грип. Не е добра новина, но няма конкретна причина да изпадаш в ужас и да ти се случи нещо крайно лошо. Да, обаче този преход е труден, когато толкова време учените и лекарите се борят да обяснят, че в момента COVID-19 не е просто грип. Толерантността към риск на хората е различна. За едни падането на мерките и отварянето на бизнесите се случва прекалено бързо, за други прекалено бавно. Консенсусът е труден.

С грипът сме постигнали именно такъв консенсус, като общество. Всички сме наясно и сме съгласни какъв риск поемаме и можем да поемем. Все още не сме близо до такъв консенсус за COVID. Реалистично, рисковете ще са много по-малко от това, което се случва сега при Делта вълната, но трябва да приемем, че няма да се сбогуваме с вируса напълно. Той е тук, за да остане.

Трябва хората да се подготвят, че не трябва да очакват SARS-CoV-2 да се изпари. Трябва да очакват, че ще се свали до приемливо ниво – с увеличаването на броя на хора с имунна защита, с развитието на по-добри ваксини и по-добро лечение. Превръщането на коронавируса в ендемичен значи да намерим нов, търпим начин да живеем с него. Ще се усеща странно известно време, след това няма. Ще се чувстваме напълно нормално.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

43 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини