fbpx
0 C
София

Проучване: лекарство забавя развитието на Алцхаймер

Активна съставка на лекарството леканемаб премахва специфичен протеин, който се натрупва в мозъка.

Най-четени

Учени отбелязаха пробив в лечението на Алцхаймер след като клинични тестове потвърдиха, че има лекарство, което забавя болестта при пациенти в ранен стадий. След десетилетия без никакви открития по тази тема, учените са щастливи да съобщят, че болестта Алцхаймер може да бъде лечима.

„Това е първото лекарство, което реално може да излекува пациенти с Алцхаймер“, казва Барт Де Стропър, директор на Института за изследване на деменцията в Англия към University College London.

Какво представлява лекарството?

Леканемаб е вид антитяло, подобно на тези, които тялото ни произвежда в борбата с вируси и бактерии. Активната съставка на лекарството е проектирана да изчисти амилоид – протеин, който залепва в пространствата на невроните в мозъка и образува плаки. Именно това е един от отличителните белези на Алцхаймер.

В проучването се включват 1795 доброволци, които имат ранен стадий на Алцхймер, а процедурите представляват инфузии на леканемаб на всеки две седмици. Всичко това се провежда още през септември, но екипът от учени търпеливо изследва всички резултати преди да обяви на света добрата новина. А ето и какви са те – лекарството забавя развитието на болестта с 27% в рамките на 18 месеца. Скромен, но значим резултат.

„Вярвам, че това откритие поставя началото на нова ера в лечението на Алцхаймер. Една ера, белязана от над 20 години упорита работа върху антиамилоидни имунотерапии, много пациенти и много разочарования“, казва Ник Фокс, професор по клинична неврология и директор на Центъра за изследване на деменцията в University College London.

Най-често срещаните симптоми са проблеми с паметта, но с напредване на болестта, хората могат да забравят изцяло семействата си, къде се намира домът им, може да не успяват да се движат или да ядат самостоятелно.

Винаги има едно „но“

Вълненията са големи и учените са щастливи от това откритие, но самите те подчертават, че лекарството не е особено достъпно. Лечението с леканемаб е скъпо – между 10 хиляди и 30 хиляди паунда на пациент за една година. А от изследванията става ясно, че лечението трябва да е поне 18 месеца, за да има някакъв резултат. Все още не е ясно дали лекарството ще бъде одобрено от Националния институт за високи постижения в здравеопазването и грижите в Англия.

Друг проблем е, че Националната служба по здравеопазването в Англия не е сигурна дали може да осигури лечението – няма достатъчно тестове, персоналът е малко, не могат да се осигурят достатъчно ЯМР тестове, за да се наблюдават потенциални странични ефекти.

Безопасно ли е?

Повдигнати са въпроси за безопасността на лекарството. Според публикуваните резултати, 13 души са починали по време на изследването, шестима от които са лекувани с леканемаб, а останалите 7 – с плацебо. Учените казват, че лекарството не е причина за нито един от смъртните случаи.

„Леканемаб не е магическо, но доказва, че болестта Алцхаймер може да бъде лечима и дори един ден да бъде предотвратена“, казва Джонатан Шот, професор по неврология в University College London.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини