Математичен метод от съвсем нов тип дава възможност за разкриването на фундаменталните свойства на материята

0
642

Сложните изчисления, които биха отнели 20 години на един свръхмощен компютър, вече могат да бъдат извършени за един час с помощта на обикновен лаптоп. Международна група от специалисти разработи невероятно бърз метод за пресмятане свойствата на атомните ядра. Новият подход се базира на възможността за използване на приблизителни изчисления, които могат да заменят точните пресмятания, изискващи прекалено много изчислителни ресурси.

Методът бе предложен от шведския университет Чалмърс, като в началото той напомняше на алгоритмите за машинно обучение, но в крайна сметка бе разработен съвсем нов подход, който разкрива още повече възможности за фундаментални изследвания в области като ядрената физика.

„Сега, когато можем да виртуализираме атомните ядра с помощта на нашия нов метод, разполагаме с един съвършено нов инструмент за анализ на теориите, описващи силите на действие между протоните и неутроните в атомните ядра“ – се казва в представената наскоро научна работа.

Новият метод дава възможност за имитация и виртуализиране на множество квантово-механични свойства на атомното ядро с невероятна скорост и точност. Вместо директното решение на трудоемките и комплексни задачи по отношение на много тела от микросвета, учените са създали математически заобиколно решение, в което се използва трансформация във виртуално математическо пространство. Това дава възможност с помощта на няколко строги алгоритъма изключително бързо да се решават задачите от сферата на теоретичната физика с точност около 99%.

4.7 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари