fbpx
12.8 C
София

Мексико забранява експериментите за слънчево геоинженерство след полеви тестове на стартъп

Стартъп се опита да изстреля серен диоксид в стратосферата от щата Баха Калифорния и сега правителството на Мексико се въздържа

Най-четени

Мексико заявява, че ще забрани експериментите със слънчево геоинженерство – стратегия, която предполага, че ще обърне глобалното затопляне чрез отразяване на слънчевата светлина. Правителството все още е изпълнено с безпокойство относно други потенциални последици, които могат да настъпят при промяна на земната атмосфера. Този ход е следствие от противоречивите опити на стартъп за слънчево геоинженерство да разположи отразяващи частици в стратосферата.

Според забраната, обявена в края на миналата седмица от Секретариата по околна среда и природни ресурси на страната, компанията, наречена Make Sunsets, е провела полевите тестове без предварително уведомление или съгласие от мексиканското правителство. Забраната има за цел да защити общностите и околната среда при липсата на каквито и да било международни споразумения за това как да се регулират този вид експерименти, които могат да имат последствия в планетарен мащаб, се казва в съобщението.

От компанията казаха, че миналата година са изстреляли два балона в Баха Калифорния, всеки от които е съдържал по-малко от 10 грама серен диоксид. Това е незначително количество, което обикновено се изхвърля във въздуха от електроцентралите, използващи изкопаеми горива, и от вулканите в много по-големи количества – така че е малко вероятно изпускането да е имало голямо въздействие върху околната среда. Тестовите полети са били достатъчно малки, за да може Make Sunsets да кажат, че просто са закупили сяра и метеорологични балони от Amazon. Стартъпът не е проследявал балоните, така че не знае дали те изобщо са се издигнали достатъчно високо, за да пренесат серния диоксид до нужното място.

Бъдещите изстрелвания са „отложени за неопределено време“

Бъдещите изстрелвания са „отложени за неопределено време“, казва съоснователят и главен изпълнителен директор на Make Sunsets Люк Иземан пред The Verge. Иземан казва, че единствената причина Make Sunsets да пусне балоните в Мексико е, че по това време е живял там. В перспектива Иземан казва, че стартъпът е „особено развълнуван да работи с островни държави, чието съществуване е застрашено от изменението на климата“. Компанията се интересува от партньорство с правителства, казва той, въпреки че все още няма сключени такива споразумения.

Основана през октомври 2022 година, Make Sunsets стартира с грандиозната визия да освобождава достатъчно серен диоксид, за да компенсира глобалното затопляне от всички световни емисии на CO2 годишно. Тя вече продава „охлаждащи кредити“ за услугата по 10 долара за грам серен диоксид – въпреки че все още не е постигнала никакво измеримо въздействие и не може да гарантира, че освобождаването на серен диоксид в по-голям мащаб няма да предизвика нежелани проблеми.

Съществуват и по-предпазливи, макар и все още противоречиви, изследователски усилия в областта на вида слънчево геоинженерство, което предлага Make Sunsets, наречено инжектиране на стратосферен аерозол (SAI). Службата за научна и технологична политика на Белия дом разработва петгодишен план за научни изследвания в областта на слънчевото геоинженерство. Учените се опитват да разберат всички потенциални въздействия, които слънчевото геоинженерство може да окаже – независимо дали са благоприятни или не.

Съществуват доказателства, че емисиите на серен диоксид от вулканични изригвания са охлаждали планетата в миналото, но група експерти, подкрепена от ООН, наскоро заключи, че SAI „е свързан със значителни рискове“ и може да има „непредвидени последици“ за озоновия слой.

„Сегашното състояние на науката не е достатъчно добро … нито за отхвърляне, нито за приемане, камо ли за прилагане“ на слънчевото геоинженерство, заяви изпълнителният директор на Инициативата за управление на климата на Карнеги Янош Паштор пред MIT Technology Review.

Съществува почти фактически мораториум върху широкомащабното геоинженерство, който излезе от конференцията на ООН за биоразнообразието през 2010 година, но той изключва дребномащабните научни изследвания, а други разпоредби все още са неясни. Мексико се позова на този мораториум в съобщението си, като заяви, че планира да спре всякакви мащабни геоинженерни дейности на своя територия.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини