fbpx
17 C
София

Мъж ще плати 28 хиляди долара за дълбоко замразяване на тялото си след смъртта си

Най-четени

Мъж от Милуоки заявява, че ще плати 28 000 долара за криогенно замразяване на тялото си след смъртта си. Въпросният Денис Ковалски е ръководител на Института по крионика в американския щат Уисконсин, който съхранява телата на хората след смъртта им. Понастоящем институтът има над 200 пациенти в криостаза, тоест в това състояние.

Инстинктът ми подсказва, че след 100 години може да разполагаме с технологията да съживим някого, но никой не знае бъдещето и е невъзможно да се знае със сигурност. Няма какво да загубите, ако запазите тялото си след смъртта, а потенциално можете да спечелите всичко.

казва Ковалски

Бихте ли предпочели да бъдете замразени, вместо да бъдете погребани или кремирани?

Смятана от мнозина за псевдонаука, криониката е практика, чрез която човешки и животински тела, непосредствено след смъртта им, могат да бъдат съхранявани при криогенни температури в продължение на десетилетия с надеждата, че учените в бъдеще ще са разработили начин да ги „съживят“. Според някои изследвания условията, създадени от изключително ниските температури могат да запазят тъканите за векове.

Всъщност по света има крионични клиники, в които хората харчат стотици и хиляди долари, за да запазят телата си след смъртта си. Понастоящем криониката може да се извършва само след обявяването на смъртта.

Според мен преди 100 години, когато сърцето на някого е спирало, това е било всичко. Технологията не е била достатъчно напреднала, за да ги върне обратно, Но с течение на годините научихме, че можем ръчно да накараме сърцето на някого да заработи чрез изкуствено дишане или сърдечна дефибрилация. Нещо, което някога е било невъзможно, днес се е превърнало в рутина.

казва Ковалски

Въпреки че е далеч от постигането на безсмъртие, науката оправдава практиката на криониката с факта, че ниските температури могат да спрат химичните промени за векове и че „юридически мъртъв не означава необратимо мъртъв“. Въпреки че през годините криониката е придобила голяма популярност, тя не е призната процедура от медицинското братство.

Броят на хората, които се записват за замразяване на телата си, се увеличава от година на година

Съпругата на Ковалски и трите му деца също са се записали за процедурата.

Разговарял съм с тях за това и те го разбират. Съгласни са, че шансът да се събудят, дори и да е малък, си заслужава. Те също са доста оптимистично настроени за бъдещето.

допълва Ковалски

Според статия в Rejuvenation Research, след смъртта на крионичния субект, екипът незабавно започва процедури за запазване. Първият етап включва охлаждане на телесната температура между 10°C и 0°C и механично възстановяване на кръвообращението и дишането. Вторият етап включва промиване на кръвта на субекта и заместване на голяма част от телесните течности с криопротектор – нещо като човешки антифриз.

След това субектът се охлажда до температура, близка до -120 °C и се държи в криостаза, докато дойде време да бъде реанимиран. Ако и когато това се случи, субектът ще бъде затоплен отново, криопротекторът ще бъде премахнат от тялото му, тъканите му ще бъдат възстановени, болестите ще бъдат излекувани и субектът ще бъде подмладен.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини