fbpx
14.7 C
София

Нефтопреработвателната компания Exxonmobil е прогнозирала точно изменението на климата, докато публично е отхвърляла това

Ново изследване прави преглед на тайните прогнози на ExxonMobil за климата през десетилетията и установява, че те до голяма степен са се сбъднали

Най-четени

ExxonMobil, енергийна компания със седалище в гр. Ървинг, щата Тексас, САЩ, занимаваща се с добив и преработка на нефт и природен газ е предсказвала повишаването на глобалните температури със забележителна точност, въпреки че се е опитвала да омаловажи съществуването на такива бъдещи климатични промени, показват нови изследвания. Те са придружени от разтърсващи визуализации на данни, които показват с точни цифри колко точно ExxonMobil е знаела за климатичната криза, която е създавала с дейността си.

Съществуват множество доказателства за това как ExxonMobil е отхвърлила основното течение на науката за климата, въпреки че собствените изследвания и вътрешните комуникации на компанията признават, че изгарянето на изкопаеми горива ще доведе до глобално затопляне. Сега в статия, публикувана днес в списание Science, се прави първият цялостен преглед на десетилетията климатични модели на ExxonMobil. Прогнозите на компанията за това с колко ще се повишат глобалните температури през годините са били почти точни.

„Това, което е доста шокиращо, е точността и умението на техните прогнози. Те не просто са знаели нещо за глобалното затопляне… Знаеха толкова, колкото и академичните изследователи“, казва Джефри Супран, научен сътрудник в Харвардския университет и водещ автор на новата статия. „Вероятно те са знаели всичко, което е трябвало да знаят, за да започнат да предприемат действия и да предупреждават обществеността. Но, разбира се, те не го направиха.“

Поглеждайки назад към прогнозите, които ExxonMobil е направила от 70-те години на миналия век насам, нейните оценки за бъдещото повишаване на глобалната температура съвпадат доста точно с това, което действително се е случило. За да покаже колко добра е била компанията в предсказването на глобалното затопляне, The Verge пресъздаде една от фигурите от новия изследователски документ по-долу.

Червената линия показва колко всъщност са се променили средните глобални температури с течение на времето, което е резултат от задържането на топлина от емисиите на парникови газове. Сивите линии представляват прогнозите на ExxonMobil за глобалното затопляне. Цветовете на линиите варират от светлосиво до тъмносиво, като по-светлите цветове представляват ранните изследвания на компанията, започнали в края на 70-те години на миналия век, а по-тъмните – по-новите оценки на компанията от началото на 2000-та година. Плътните линии показват прогнозите, до които учените на ExxonMobil са достигнали с помощта на собствените си модели, а пунктирните линии представляват изследвания на трети страни, които учените на ExxonMobil са възпроизвели в документите на компанията.

Основният извод е, че ExxonMobil е можела да предвиди колко точно ще нагряват планетата продаваните от нея петролни продукти. Земята вече се е затоплила с около 1,2 градуса по Целзий в сравнение с прединдустриалната епоха. Това може да изглежда като малка промяна, но тя е предизвикала по-тежки горещи вълни, суши, бури и наводнения, с които сме принудени да живеем днес.

„Когато за пръв път начертах тази графика и всички тези линии на прогнозите просто попадат точно около тази червена линия на реалността, е доста стряскащо, че те са били снабдени с тези знания години преди аз да се родя“, казва Супран. Можете да разгледате новопубликуваното изследване на екипа му, за да видите още наблюдения от реалния свят, наложени върху изненадващо точни фирмени документи.

Супран и колегите му дават на климатичните модели на ExxonMobil средно доста висока оценка на „уменията“ (показател, който се използва и в метеорологията за оценка на прогнозите за времето) – около 72%. За сравнение, това е дори по-точно от прогнозите за глобалното затопляне, които известният учен от НАСА Джеймс Хансен представя пред Конгреса през 1988 година. Хансен е легенда в света на климата, тъй като е един от първите, които алармират за климатичните промени.

Сега ExxonMobil е известна с това, че отрича самата наука за климата, която в действителност развива. Според вътрешна бележка от 1988 година, компанията се стреми да „подчертае несигурността на научните заключения относно потенциалното засилване на парниковия ефект“ и продължава да характеризира климатичните модели като „ненадеждни“ в началото на 2000-та година.

До 2015 година знакови разследвания на Inside Climate News и Los Angeles Times разкриха много от документите, показващи, че компанията е прекарала десетилетия в изучаване на климатичните промени, но въпреки това е сеела съмнения в науката за климата. Тези репортажи предизвикаха скандала #ExxonKnew, както и десетки съдебни искове, които ExxonMobil и други компании за изкопаеми горива са изправени пред градове, окръзи и щати, включително Роуд Айлънд, Масачузетс, Минесота и окръг Колумбия. В исковете се твърди, че петролните гиганти умишлено са заблуждавали хората относно изменението на климата, за да защитят собствените си интереси.

„Този въпрос се повдига няколко пъти през последните години и във всеки случай отговорът ни е един и същ: тези, които говорят за това как „Exxon е знаел“, грешат в заключенията си“, пише в имейл до The Verge Тод Спитлър, старши съветник по връзки с корпоративните медии на ExxonMobil. Спитлър се позовава на решение от 2019 година на съдия от Върховния съд на щата Ню Йорк, който се произнася в полза на ExxonMobil, като установява, че щатът не разполага с достатъчно доказателства, за да докаже, че компанията е подвела инвеститорите.

Въпреки това ExxonMobil все още е изправена пред други съдебни дела. Публикуваното днес ново изследване може да се превърне в допълнителен аргумент за тези искове, насочени срещу компанията. Документът анализира всички публично достъпни прогнози на компанията за климата в периода 1977-2003 година (много от които са резултат от журналистически разследвания). Досега голяма част от вниманието на #ExxonKnew беше насочено към разминаването между вътрешните и външните съобщения на компанията относно изменението на климата, но Супран и колегите му искаха да направят пълна оценка на това какво всъщност показват данните за климата на компанията.

„Този вид доказателства, които накратко и статистически обхващат всичко, което са знаели, в едно число и една графика, вероятно биха могли да бъдат убедителни… допълват по-качествените форми на доказателства, на които обикновено разчитат адвокатите“, казва Супран. „И след това, разбира се, има и съд за общественото мнение, където подозирам, че прости визуални доказателства, доказващи, че Exxon са знаели и са подвели хората по отношение на климата, могат да се окажат силни.“


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини