Този понеделник започна нобеловата седмица – всеки ден в Шведската кралска академия на науките в Стокхолм се обявява лауреатът на престижната награда в определена научна област. Днес бе обявена Нобеловата награда за химия.

Нобеловата награда за химия за 2017 година бе присъдена на професор Жак Дюбоши от университета в Лозана, американеца Иоахим Франк и британския учен Ричард Хендерсън за „разработването на криоелектронната микроскопия с висока резолюция за определяне структурата на биомолекулите в разтвеори„. Подробностите относно научната работа са публикувани в сайта на академията.

Криоелектронната микроскопия е метод за определяне структурата на белтъците, без да се налага използването на трудното и често пъти невъзможно култивиране на монокристала на молекулата. На първия етап белтъкът се замразява и се създава много тънък слой от порядъка на 100 нанометра, в който молекулите на белтъка не се засенчват при поглед отгоре. След това, с помощта на електронен микроскоп се правят изображения на този тънък слой, съставени от стотици хиляди снимки на белтъка, направени от различни ъгли. На последния етап, тези изображения се слепват в един общ 3D обект, в който с лекота се определя структурата на белтъка, изключително важна за разработването на нови лекарства, както и за разбирането на работата на нашите клетки.

Ричард Хендерсън е първият учен, получил с помощта на клриогенна микроскопия структурата на белтъка с атомарна резолюция. Жак Дюбоши е автор на метода за получаване на молекулярния филм, подходящ за заснемане на молекулите. Йоахим Франк създаде метода за обработка на изображенията и изграждане на триизмерната структура на белтъка.

Новият метод вече активно се използва от учените. С негова помощ бе получена структурата на повърхността на вируса Зика и други важни белтъци.

Тази година размерът на Нобеловата награда бе увеличен с един милион шведски крони – с 12,5% наведнъж. Сега размерът на наградата е 9 милиона шведски крони или малко над $1,1 милиона.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари