fbpx
16.4 C
София

Нова батерия на водна основа може да помогне за намаляване на зависимостта от литий

Това може да е краят на пожарите в батериите и да предпази доставките на батерии от геополитически рискове

Най-четени

Изследователи от Тексаския университет A&M в САЩ проучват батерийни електроди на водна основа, които не съдържат метали и които един ден биха могли да се използват за широк спектър от приложения вместо популярните днес литиево-йонни батерии.

Литиево-йонните батерии са в основата на електрификацията на транспорта, която държавите по света предприемат, за да намалят въглеродните си емисии. Въпреки че САЩ имат амбициозни планове да преминат към този по-чист начин на транспорт, те също така добре осъзнават своите недостатъци в тази област.

Критичните компоненти на литиево-йонните батерии, като литий и кобалт, се внасят основно в САЩ, което излага целия сегмент на значителен риск в случай на ескалация на геополитическото напрежение. Изследователите от Тексаския университет A&M са една от многото групи, подкрепяни от Министерството на енергетиката на САЩ и Националната научна фондация, които търсят алтернативи на литиево-йонните батерии.

Батерии на водна основа без метали

Джоди Луткенхаус и Даниел Табор, професор и доцент по химично инженерство, в университета изследват батерии на водна основа от няколко години насам. Според изследователите батериите се състоят от катод, анод и електролит, подобно на обикновените батерии.

Разликата обаче е, че електродите са изработени от полимери вместо от метали, а използваният електролит е вода, смесена с органични соли. При такава конфигурация батерията не се запалва, а електролитът на водна основа става ключов за провеждането на йоните и съхранението на енергията. По време на взаимодействието си с електродите, последните могат да набъбнат, което води до загуба на ефективност.

В зависимост от използвания материал, разликата в капацитета за съхранение на енергия може да достигне до 1000 процента.

„Демонстрираме естеството на окислително-редукционната реакция, като изследваме водни електролити с различен хао-/космотропен характер, използвайки електрохимичен кварцкристален микробаланс с мониторинг на разсейването в различни времеви интервали.“

пишат изследователите в статията, публикувана в Nature Materials

Реакцията между полимера и електролита обаче е трудна за разрешаване, тъй като има много едновременни преноси на електрони, йони и водни молекули.

Изследователската група е разчитала на изчислителна симулация и анализ за своите открития и е получила представа за структурите и динамиката в микроскопичен молекулен мащаб, се казва в прессъобщението.

При някои от проведените експерименти изследователите са успели също така с невъоръжено око да наблюдават дали катодът работи по-добре в комбинация с определени соли в електролита, като са измерили концентрациите на солите и водата.

Изследователите планират да проведат допълнителни симулации в бъдеще, за да разберат по-добре теорията зад функционирането на батерията, която след това може да се използва за проектиране на по-добри материали за тяхното производство.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини