fbpx
7.6 C
София

Ново лечение на COVID-19 само за 12 часа намалява вирусното натоварване с 95%

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Новата терапия работи много изящно: самият SARS-CoV-2 повишава количеството „лекарство“, което всъщност е модифицирана версия на вируса, но именно това блокира репликацията на патогена. Новият подход само за 12 часа води до понижаване на вирусното натоварване с 95%.

Концепцията за самоунищожаването на SARS-CoV-2 е разработена от учените на Пенсилванския университет. Те са създали синтетично и дефектно копие на SARS-CoV-2, което пречи на реалния патоген да се размножава в организма. Направените експерименти показаха, че новият коронавирус увеличава репликацията и разпространението на създаденото в лаборатория негово синтетично копие, но в резултат на това взаимодействие реалният възбудител загива.

Този ефект се постига понеже геномът на дефектния SARS-CoV-2 работи почти по същия начин като паразита. Той използва за своите цели механизма на генома на оригиналния SARS-CoV-2 и по този начин нарушава процеса на неговото разпространение. Освен това по-кратката дължина на генома на модифицираните версии ускорява тяхното размножение и по този начин вредният патоген по-активно се измества и изхвърля.

Създадената в лабораторни условия синтетична версия на SARS-CoV-2 се размножава три пъти по-бързо от оригинала. Тестовете са направени на зелените африкански маймуни.

„Този резултат е недостатъчен за терапевтични цели“ – споделят учените. „Необходимо е да подобрим начина на доставка на синтетичния коронавирус в организма“.

При новите експерименти са използвани наночастици като вектор за доставка. Този подход е намалил количеството на SARS-CoV-2 с 95% в продължение само на 12 часа.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини