Нов кардиологичен AI знае дали ще умрем скоро. Лекарите не могат да обяснят как работи

14
2280

Ще разгледаме една история, която малко наподобява филм на ужасите. Вече има изкуствен интелект, който може точно да предрече какъв е шанса даден човек да умре в следващата една година. Той прави това след разглеждане на резултатите от сърдечни изследвания. И то въпреки факта, че тези резултати могат да изглеждат напълно нормални за лекарите, предават от Digital Trends.

„Разработили сме два различни алгоритъма за изкуствен интелект, които автоматично анализират електрическите следи от активността на сърцето и правят предположение за шанса на поява на важно клинично събитие“, обяснява Brandon Fornwalt от компанията Geisinger.

Освен шансът за смърт, алгоритмите предвиждат развитието на състояние наречено предсърдно мъждене. То касае нарушение на сърдечния ритъм. Невронните мрежи са обучени чрез информация от 1.77 милиона резултати от електрокардиограми (ЕКГ). Те са направени на близо 400 хиляди души. Информацията датира назад до 20 години. Изкуственият интелект открива връзка между данните от изследването на сърцето  и подобна информация, която посочва индикация за предстояща смърт или развитие на предсърдно мъждене.

AI успява да направи точни предположения за предстоящи проблеми, дори когато лекарите смятат конкретните резултати за напълно нормални

Трима кардиолози не са успели да видят нещо нередно в ЕКГ информацията, но алгоритмите го правят.

„Към момента е много трудно да знаем какво точно използва невронната мрежа, за да прави точните си предположения. Въпреки това, активно търсим отговор на този въпрос. Появяват се нови техники, които да ни помогнат да разберем по-добре върху какво се фокусира изкуственият интелект. От изключителна важност е да открием факторът, който позволява превиждане на риск чрез ЕКГ, където лекарите не виждат проблем. Това може да ни позволи да открием начин да интерпретираме по-добре този широко използван медицински тест.“, обяснява Fornwalt.

Следващото предизвикателство пред учените е да променят алгоритъмът така, че да носи по-голяма полза. Ще работят върху добавянето на променливи за лечение. Така AI ще може да предвижда намаляване на риска от смъртност след оптимизирането на настоящата терапия или прилагането на нова такава.

По-отношение диагностицирането на предсърдно мъждене, в момента се прави дизайн на клинично изследване. То трябва да определи дали алгоритъмът може да се използва за ранно засичане на болестта. При успех в тази насока е възможно да се намали риска от появата на сърдечен удар, който има връзка именно с това състояние.

Виждаме един много ясен пример как все пак изкуственият интелект може да е нещо много ползотворно за подобряването на качеството на нашия живот. Инвестициите на средства в тази област са от голяма важност и могат да позволят откриването на факти и явления, които са невидими за човешкия разум.

14
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
8 Коментари
6 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Име
Име

„Изкуственият интелект може да е нещо много ползотворно за подобряването на качеството на нашия живот“.

Всъщност ти казва, че ще умреш до година. Ползотворна информация, няма спор. Ходи си подобрявай качеството на живот после.

gad
gad

Ключово изискване да подобриш нещо е да знаеш, че имаш проблем с него.

Oceanic815
Oceanic815

Всъщност най-много ще облагодетелстват застрахователните компании за да ни грабят все повече и повече, както обикновено. 🙁

Гадьо
Гадьо

– Докторе колко време ми остава да живея според изкуствения интелект?
– 10
– Години ли?
– Месеци?
– Седмици?
– 9, 8, 7, 6, 5…

Suspect
Suspect

Мддааа версия 2.0 ти печата и некролога предварително!!!

Иван
Иван

Цитат „Освен шансът за смърт“. Има шанс – от добрите новини.

111
111

За мен лошото и притеснителното в тази новина, е, че вече не знаят как работи и на какъв принцип е взело тези решения. Сега е за кардиология, а утре някой военен ИИ с достъп до системи и оръжия реши нещо, няма и да знаме защо и как е взело тези решения.
Създадени е нещо и нямат представа как работи.

Име
Име

Нещо не си разбрал. Идеята е, че лекарите не знаят как работи, а не програмистите настроили ИИ 😀

Име
Име

Програмистите и те не знаят. Има достатъчно клипове в тубата, как специалисти от най-престижните университети в света се опитват да разберат решениеята на невронните мрежи.

Симеон
Симеон

Говорим за ИИ създадено от хора(написани редове с кодове).Не говорим за невронните мрежи

111
111

Като не говорим за невронни мрежи, защо в статията пише, че невронната мрежа е обучена чрез …

Кардиолог Jo
Кардиолог Jo

Тези предсказания са една ала-бала в над 99% от случаите. Човек може да започне интензивна животоспасяваща, природосъобразна терапия с вливане хидратиране с нужните соли с подобряване на кръвната захар чрез елиминиране на всички прости въглехидрати и вдигане на мазнини и белтъци.Mощни разходки, море , гора, река , планина силна слънцетерапия .Спиране на всички Wifi мрежи влияещи пагубно на сърдечната дейноост на умствената функция това всичко тотално ще промени съотношението на електролитите в тялото и моментално ще повлияе и на сърдечният процес и на кръвните показатели и на тоталната картина до ден-два.Всичко оттам нататък с предсказанията на Тенекиенаия ИИ рухва като… Виж още »

Симеон
Симеон

Много ясно ,че лекарите не знаят как.Да не би те да са писали кода на програмата…

Симеон
Симеон

Кои доктори? В кой град? На кой човек(хора)? Снимка на ЕКГ-то и т.н.

От къде взеха информация за 400 000 пациента?

Колко всъщно е вярно от статията?