Норвежки град иска да премахне времето като концепция

27
2023

Земята се върти. Слънцето се показва на хоризонта сутринта, вечерта залязва. Целият ни живот е построен около този цикъл. Денонощието е разделено на часове, минути и секунди. Използваме часовници, за да измерваме времето. На някои места по света обаче слънцето изгрява само един път в годината и залязва един път в годината. Наложилата се концепция за ден и нощ не работи там. Едно такова място сега обмисля да прати времето в историята.

Идеята е на норвежеца Kjell Ove Hveding (вторият на снимката, от ляво надясно), който живее на север от Арктичния кръг, в норвежкия град Sommarøy. Тя набира все повече популярност и е отразена от държавната информационна агенция и поне един от големите вестници в страната.

Hveding е провел среща с депутат от региона, на който е връчил петиция по повода. Мотивацията изглежда е да направи града място, в което хората могат да правят каквото си поискат, когато си поискат.

„Трябва да ходим на работа, дори след работа часовникът отнема от нашето време. Трябва да направя това, наистина трябва. Моят опит показва, че хората са забравили как да бъдат импулсивни, да решат, че времето е хубаво, че слънцето блести, да живеят, дори да е 3 сутринта.“, разказва той пред Gizmodo.

Предложението му не е описано в много детайли. Страничен наблюдател не може да определи колко сериозно е то. Но трябва да отбележим нещо. Като цяло концепцията за времето и отчитането му е важна. В Европа дискусията за лятното часово време беше много активна. Тя обаче не се отразява по никакъв начин на жителите на Sommarøy, защото те виждат само по един изгрев и един залез всяка година.

Тази промяна ще позволи на магазините да работят винаги, когато поискат, според нуждите на хората. Бизнесът няма да работи според традиционния график, който всъщност тук не изглежда толкова традиционен. Определено това не е начин на живот, който е подходящ за всички. В това населено място обаче има само 321 жители. Подходящо е да се опита нещо подобно.

Могат ли хората наистина да захвърлят часовниците?

Най-вероятно не. Дори група хора да се отърве от концепцията за време, за да живее по-свободно, светът ще продължи да се върти около часове и минути. Ще продължи да се върти около деня и нощта на всяко едно друго място по света. За добро или лошо, отношенията с останалите ще продължат да се базират на тяхното време, а не на локалното ново. Всички обществени услуги разчитат на времето – транспортът е очевиден пример.

По време на едно от интервютата  по темата самият Hveding трябва да си хване самолета. Това трудно би се случило без традиционния часовник с традиционното време.

Ами здравето?

„Човечеството не е еволюирало в Арктика. Телата ни са адаптирани за 24-часов цикъл на живот. Не можем да вървим срещу еволюцията. Точно това правят такива идеи на такива места. Не сме програмирани така. Дори хората на тези места компенсират липсата на нощ чрез затъмняване на дома си, когато се предполага, че е време за сън. Те също са свикнали на този режим, макар и да не го осъзнават.“, разказва Hanne Hoffman, асистент професор по животинска наука, която изучава циркадния ритъм.

Много хормони и метаболитни процеси отговарят на светлината и времето. Казват на тялото как да функционира в различните части от денонощието. Дори за процеси, за които не си мислим – например храносмилането и регулирането на телесната температура. Всички те са свързани с този ритъм. Живеейки в несъответствие с него, карайки тялото да работи по различен график от този на ума, ние се подлагаме на риск. Това може да доведе дори до заболяване, продължава да обяснява тя.

Тя е притеснена най-вече за децата, които вече се изправят пред промени в техния циркаден ритъм, когато влизат в пубертета. Подобна промяна може да доведе до проблеми за тях в училище.

Има и нещо друго

Експерименти показват, че ритъмът на хората не се губи при липсата на светлина. Ученият Nicola Smyllie от Лабораторията по молекулярна биология MRC в Обединеното кралство припомня случая на Michel Siffre (повече за това тук). Той се е влязъл в тъмна пещера и е седял там с месеци. Да,графикът му е натрупал някакво разминаване с този на хората отвъд, но ритъмът му продължава да бъде на приблизително 24-часови цикли. Това е закодирано в нас и е невъзможно да се промени просто така.

Просто този начин на живот се е настанил удобно в съзнанието ни, без да има намерението да ходи никъде. Да, едва ли е перфектен, няма нищо съвършено, поне за сега, но изглежда достатъчно добър за нашите нужди.

Едва ли е възможно цялото човечество да заживее по друг начин. Да може и да е интересно да опитаме да го направим за седмица-две, чисто експериментално и за забавление. Всичко отвъд това е по-скоро лудост.

Hveding иска хората да погледнат през неговата перспектива за по-спокоен, но и по-импулсивен живот. Да, със сигурност ще го направим, със сигурност ще се замислим, но едва ли нещо повече от това ще се случи.

Какви са вашите разсъждения по темата? Всичко наред ли е с времето, което познаваме и използваме? Струва ли си да опитаме нещо различно? Ще подобри ли, или ще влоши здравето и производителността ни? Има ли нещо друго, което смятате, че трябва да променим, за да живеем по-добре?

27
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
21 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Д-р Х
Д-р Х

Половете ги заличиха, дай сега и времето.

Капитализъм
Капитализъм

Марксизмът първо се опита да заличи класите, имаше идея да заличи нациите и семейството, в момента тъй като марксизмът се счупи като политическа и икономическа идея, неговото поле на действие е на културно ниво – културният марксизъм. Това отгоре обаче е по-скоро обществен марксизъм.

favr
favr

стига са прави на знаещ бе, плъх… понятие си нямаш от света, тръгнал да обясняваш кое как е, като преписваш от уикипедия…

favr
favr

в норвегия май лудниците са им малко…

Technical
Technical

Вярно е. Тези нещастници живеят до Северния полюс и там е фрашкано с всякакви психопати. Норвежците не са по-умни или по-цивилизовани от нас, българите.

Fermin Trujillo
Fermin Trujillo

не са, само дето стандарта им е 30 пъти по-висок от българския…. (с математика за 5-ти клас ще схванеш идеята)…

Technical
Technical

🙂 🙂 Стандарт 30 пъти над българския, идват в България и са най-щастливите хора на света. Да ги *** у богаташите нещастни. С две мозъчни гънки и повече ще схванеш идеята. Влез в един сайт с клецане и напиши Norwegian или Finnish и там половината и повечето жени се радват на африканци. Пак да ги *** у богаташите нещастни, които се имат за много велики.

Fermin Trujillo
Fermin Trujillo

явно много филми гледаш и то от медицинските, по начина ти на мислене излиза че и в дядо Коледа вярваш… идват на море младите в Бг за да се напиват понеже им е евтино не само пиенето но и полетите а за току що почнал работа или учещ това е най-евтиното решение, тези над 25-26 годишна възраст ходят по Тайланд, Дубай, Бали… баровските места на Испания и Франция… в Скандинавските страни няма злоба, и завист като в БГ за това и имат стандарт, всеки си гледа в паничката. .живея тук на север от 20+ години, някой по-доло споменават че ако… Виж още »

Страбон
Страбон

Завистливи и злобни са само комунетата и техните последователи!

5токласник
5токласник

И ние да имахме техните запаси на нефт и да не бяхме губили ПСВ, ВСВ и Студената война… как си с матемариката за 5ти клас?

favr
favr

тъкмо ше си направят луксозни луцници, като за висок стандарт

Дъжд от Пари
Дъжд от Пари

В БГ искат двигатели с вода…. даже е възможно и доказано, но ние пак бяхме прецакани.

Република
Република

Цялата идея на Българина като теб е да седи и нищо да не прави – двигатели с вода, тонове злато, газ без нищо, все теории базирани на истина примесени с лъжи, но мотивацията е ясна – да не работи Бай Ганьо…не става така. Западните свободни и цивилизовани държави са такива, защото се бъхтят като волове от сутрин до вечер, а вечер не пият до през нощите и не се нагъват с бял хляб и кренвирши.

Акилбупер
Акилбупер

Западналите свободни и цивилизовани държави са такива, защото са заграбвали, колонизирали и поробвали

Feminr Trujillo
Feminr Trujillo

Норвегия, Швеция, Финландия…какво са заграбвали и кого колонизирали…. не си живял там и непознаваш манталитета (в БГ хората ще ти се сторят неандерталци)….

Акилбупер
Акилбупер

@Feminr Trujillo

Норвегия, Швеция, Финландия са северни държави – география 5-ти клас 🙂

Република
Република

И са част от западния свят. Всички силни държави са покорявали, грабили и експлоатирали, включително Българските държави. Вземи и прочети кой прави жертвоприношение на стотици хора и какво прави Омуртаг в днешна Румъния с християните и славяните. Как смяташ сме създавали държави според теб? Знаеш ли защо статута в цял свят на държавите ни е “империя”, а не “царство”? Няма нищо лошо в това. Но в 21-ви век тези вече бивши държави с колонии успяват защото хората работят от сутрин до вечер, а Българина СПИ. Отиди, виж и се върни. На много тролове като теб с промити мозъци, сблъсквайки се… Виж още »

favr
favr

първатата половина от коментара ти е абсолютен компот от лъжи и недоразбрани факти… кви жертвоприношения та гонят… къв омуртаг в румъния… откъде пък ти хрумна, че статута на държавите ни бил империя… и след като си я излял тая всичката глупост, обясняваш как на другите видиш ли им били промити мозъците, и че били тролове… вземи поне са информирай малко да не са излагаш чак така…

Капитализъм
Капитализъм

Kомунистите изкараха „строителя“ Омуртаг с фалшифицирани простотии, но истината е, че той е бил войн и като войн какво е правил с християнизираните славяноиди и романоиди в днешна Румъния. Никой досега от цял свят не си е позволил да оспори тези събития, ти си световен феномен, че го правиш. „А Крум направил жертвоприношение вън от Златната врата според обичая си, като принесъл в жертва много хора и животни. Той потопил краката си във водата на морския бряг, умил се и поръсил войниците си, приветстван от тях, той преминал между своите наложници, които му се кланяли и го славели.“ Свидетелства за… Виж още »

favr
favr

аз като та гледам ти друго освен пропаганда не си чел през живота си… и пак изписа 100 кила глупости… „Цял cвят гoвopи зa Бългapcĸa ИMΠEPИЯ, нe пpocтo „цapcтвo“, paзлиĸaтa e oгpoмнa. Cтaвa дyмa зa зaвлaдявaнe cъc cилa нa чyждa тepитopия, тoвa cтaвa c ĸoлeнe, бeceнe, гopeнe и пoдчинeниe. Taĸa e билo и тaĸa и винaги щe бъдe.“… по тая ти откровено тъпа логика няма държава с света, която да не е империя, и най-голямата империя би трябвало да е сащ… ама на тебе понеже ти е забранено да мислиш, няма как да ти хрумне подобно нещо… и точно пък… Виж още »

Страбон
Страбон

Забравяш, че са нямали комунизам.

Капитализъм
Капитализъм

@Страбон, натрупването на капитал в северните държави става чрез активна политика на фискален консерватизъм и харчене на изключително малко за социални прогрми след ВСВ. Този икономически бум, който се образува от такава правилна дясна капиталистическа политика създава огромен резерв, който след 70-те и 80-те се влива в тези квазисоциалистически програми, които в момента левичарите тук величаят. Проблемът е следният – парите скоро ще свършат, а 70% данък върху корпоративната печалба кара множество свободномислещи хора да напускат територията им. Същото ще стане тук, когато освирепелите favr-подобни тролове и боклуци решат да си направят еквивалентните експерименти в България. Подкрепа за подобни безумия… Виж още »

favr
favr

не са напъвай да правиш геополитически анализи и прогнози… не ти са получава, ама хич…

frt
frt

След като там на практика е неприятно да са мъже или жени, дотам го докараха. Премахнете си живота!

Станчо Денев
Станчо Денев

Три, даже дву-дневна работна седмица със сигурност ще промени СВЕТЪТ за винаги👍👍👍🍻🍻🍻

bore_perniko
bore_perniko

с тая бира и за Бай Ганьо няма да се класираш
а да не говорим, че с 2-3 дни работни от цяла седмица означава, че само си фиросваш другото време
ще бачкаш повече и ще спреш да си губиш времето
може и да еволюираш някой ден
после ставаш по-отговорен, по-мислещ и накрая тъпо, щото не си щастлив
я си пий бира, мани ги тия глупости,
ако си пуснеш и чалга, те ти, топ1 в класацията

коко
коко

А орките дето ви клецат под път и над път кога ша премахнете???