Обединеното кралство ще похарчи £1.2 млрд. за метеорологичен суперкомпютър

13
512

В момент, в който бурите Киара и Денис вилнеят на Острова, водейки след себе си наводнения и разруха, правителството ще предприеме мерки. Бе обявено, че ще се похарчат 1.2 милиарда британски лири за създаването на „най-мощния суперкомпютър за времето и климата“.

Той ще се управлява от Националната метеорологична служба на Великобритания.

След като бъде построен, очакванията са той да предвижда по-точно и бързо суровите метеорологични катаклизми и влиянието на промените в климата

Информацията от него ще служи на експертите за набелязване на подходящи места за строеж на защита от наводнения. Ще позволи по-точното предвиждане на количествата дъжд, който ще падат. Ще служи на летищата за правене на прогнози и оптимизиране на процесите, така че да има най-малко влияние върху полетите. Ще подпомогне енергийната индустрия в борбата срещу потенциални аварии.

„В последните 30 години новите технологии доведоха до по-точно предвиждане на времето. Можем да предвидим идването на буря до 5 дни предварително. Значителната инвестиция в нов суперкомпютър ще позволи това да става още по-навременно. Така хората ще имат повече време за подготовка.“, казва Alok Sharma, секретар по бизнеса и енергетиката в Обединеното кралство, цитиран от pocket-lint.

Плановете са новата машина да се инсталира през 2022 и да започне да работи мигновено. Тогава приключва жизнения цикъл на суперкомпютрите Крей, които в момента Националната метеорологична служба използва.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
13 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари