fbpx
10.2 C
София

Озоновият слой на Земята е в процес на възстановяване

Учените са успели да върнат времето назад по отношение на разрушаването на озоновият слой

Най-четени

В продължение на десетилетия озоновият слой на Земята, който предпазва живота на нашата планета от вредните ултравиолетови (UV) лъчи на слънцето, е бил разрушаван от обикновени химикали, използвани във всички видове хладилни агенти и лакове за коса. Сега обаче дупките в озоновия слой намаляват благодарение на десетилетните глобални усилия за възстановяването му, потвърди вчера Световната метеорологична организация (СМО).

За първи път учените откриха дупка над Антарктида през 1985 гoдина. Няколко години по-късно държавите по света приеха Монреалския протокол – глобално усилие за постепенно премахване на „озоноразрушаващите вещества“. И сега, благодарение на тази работа, учените очакват озоновият слой да започне да възвръща нормалния си, здрав вид през следващите десетилетия. Това намалява риска от рак на кожата и катаракта при хората, както и от увреждане на растенията и земеделските култури от слънцето.

Учените очакват през следващите десетилетия озоновият слой да възвърне на нормалния си, здрав вид

СМО смята, че около 2066 година озоновият слой ще се върне към състоянието си от 1980 година над Антарктика – преди да се появи тази дупка. Тъй като изтъняването на озона е било най-силно именно там, очаква се другите райони да се възстановят по-рано. На север, над Арктика, озоновият слой би трябвало да изглежда като през 1980 година до 2045 година. В останалата част на света възстановяването се очаква до 2040-та. Експертна група на Организацията на обединените нации (ООН) представи тези заключения вчера по време на годишната среща на Американското метеорологично дружество. Разбира се, този напредък зависи от запазването на политиките за ограничаване на веществата, които разрушават озоновия слой.

Озоновите молекули в стратосферата поглъщат вредната UV-B радиация от слънцето, като не позволяват на голяма част от нея да достигне до нас. Това е част от процеса на постоянно създаване и разрушаване на озон в нашата атмосфера, но когато определени химикали се издигнат нагоре, този баланс се нарушава – в резултат на което се разрушава повече озон, отколкото се създава.

Едни от най-големите нарушители са хлорофлуоровъглеводородите (CFC), използвани някога в хладилната техника, климатиците, аерозолните спрейове и редица други продукти. След това са хидрохлорфлуорвъглеводородите (HCFC), разработени като по-малко мощни заместители на CFC, които обаче все още разрушават озоновия слой. За щастие досега Монреалският протокол е успял да извади от употреба около 99 % от озоноразрушаващите вещества.

Глобалното споразумение за защита на озоновия слой е от полза и за усилията за забавяне на изменението на климата. Озоноразрушаващите вещества бяха заменени с друг клас химикали, които по случайност са мощни парникови газове, наречени флуоровъглеводороди (или HFC). Споразумението от Кигали беше добавено към Монреалското споразумение през 2016 година, за да се ограничат тези химикали, които нагряват планетата. Очаква се премахването на HFC в световен мащаб да намали значително глобалното затопляне – до половин градус по Целзий до 2100-та година. За сравнение, светът вече се е затоплил с около 1,2 градуса по Целзий от прединдустриалната епоха насам – изостряйки много от екстремните метеорологични бедствия, с които живеем днес.

Но добрите новини на СМО са свързани с климата. Експертната група предупреждава, че „геоинженерството“ – умишленото манипулиране на климата и/или атмосферата, за да се отстранят някои от щетите, които сме нанесли с изгарянето на изкопаеми горива – потенциално може да нанесе своя удар върху озоновия слой. Те са особено загрижени за идеята, наречена впръскване на стратосферен аерозол (SAI).

Привържениците на тази идея смятат, че тя може да помогне за охлаждането на планетата, тъй като аерозолите могат да отразяват част от слънчевата светлина обратно в космоса, но според неотдавнашен доклад, подкрепен от СМО, SAI „крие значителни рискове и може да доведе до непредвидени последици“. Някои експерти по климата вече бият тревога за неотдавнашния опит на един от стартъпите да пусне отразяващи частици сяра в стратосферата.

Въпреки това постепенното премахване на озоноразрушаващите химикали се сочи като пример за това какво могат да постигнат хората, когато заедно работят за справяне с глобалната екологична криза.

„Действията по отношение на озоновия слой създават прецедент за действията в областта на климата. Успехът ни в постепенното премахване на озоноразрушаващите вещества ни показва какво може и трябва да се направи, да се откажем от изкопаемите горива, да намалим парниковите газове и така да ограничим повишаването на температурата“, заяви вчера в изявление генералният секретар на СМО Петтери Талас.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини