fbpx
1.7 C
София

Откриха нови слюнчени жлези в човешкото тяло

Най-четени

Медиците не откриват често неизвестни досега части от човешката анатомия, но екип от лекари наскоро съобщи за открити нови слюнчени жлези в зоната на врата на пациентите, които не са описани никога досега. Първият предикат за тази нова жлеза се появява, докато Воутър Фогел, онколог от Холандския институт по онкология (NCI), изследва пациенти за увреждания на слюнчените жлези след лъчетерапия за рак на шията или мозъка. При наличието на такива увреждания, пациентите често могат да имат последващи проблеми с храносмилането, речта или да са с по-висок риск от увеличаване на оралните инфекции. Докато разглежда скенерите на въпросните пациенти обаче, Фогел разкрива нещо необичайно.

Онкологът използва нова техника за откриване на клетки в слюнчените жлези – PSMA PET/CT, форма на комбинация между позитронно-емисионната томография (PET) и компютърна томография (CT), която използва радиоактивен индикатор, който се свързва със специфичен мембранен антиген (PSMA). Този метод обикновено се използва за откриване на рак на простата при мъже, но в предишното си проучване Vogel и неговите колеги са установили, че методът също така може да се използва и за сканиране на слюнчени жлези. В човешкото тяло са известни три основни слюнчени жлези и приблизително 1000 малки.

„Това сканиране е изключително чувствително и показва трудно забележими по друг начин детайли в слюнчените жлези. Така че благодарение на него можем да видим от тях повече детайли от всякога“, казва Фогел.

Това, което той и екипа му откриват, е неочаквано високо ниво на размерите на слюнчените жлези в горната част на гърлото, известна като назофаринкс, където се предполага, че се намират само незначителни слюнчени жлези.

Когато Фогел за първи път наблюдава неочакваните детайли в сканиранията, първоначално е объркан, тъй като не очаква да види такова изобилие от слюнчени жлези в тази зона. Той веднага се обръща за второ мнение към своя колега Матхиджс Валстар, орален и лицево-челюстен хирург в NCL. „Никога не можеш да повярваш в нещо, докато не получиш обратна връзка от другите, която да го потвърждава“, казва Фогел пред списание The Scientist. „Но и двамата бяхме съгласни, че това е неочаквано и важно откритие, което изисква допълнително проучване.“

За да проучат нещата допълнително, Фогел и Валстар събират екип от повече от дузина изследователи от NCL и три други медицински центъра в Холандия. Заедно те провеждат PSMA PET / CT сканирания на повече от 100 пациенти с рак на простата или уретрата и откриват подобно изобилие на жлези в областта на назофаринкса и при тези индивиди. Тази оценка също така разкрива, че жлезите съществуват като двойка и имат средна дължина от четири сантиметра. След това групата прави дисекция на два човешки трупа, за да потвърди, че това наистина е тъкан на слюнчени жлези. Те кръщават тези новоидентифицирани жлези като „тубариални жлези“ въз основа на тяхното местоположение над torus tubarius, участъка на носоглътката точно зад фаринкса. Тези открития са оповестени публично миналата седмица (на 16 октомври) в отделението по радиотерапия и онкология.

Според Фогел има две основни причини тубариалните жлези да не са били откривани досега: изследователите никога не са използвали PSMA PET/CT сканиране за изследване на слюнчените жлези на пациентите, а новооткритите жлези се намират в зона, която е трудно да се достигне по стандартните хирургически процедури. „Останалите слюнчени жлези могат да бъдат усетени дори с опипване с ръка, или да бъдат видени по време на операция“, обяснява Фогел. „Местоположението, което описваме сега, може да бъде видяно само с назална ендоскопия.“ Назалната ендоскопия е метод, при който се използва тръба с малка камера и светлина за изобразяване на носа и синусите. Въз основа на приликите на тубариалните жлези с обема и дрениращата система на сублингвалната жлеза – една от трите основни слюнчени жлези в човешкото тяло, авторите предполагат, че новите жлези могат да бъдат класифицирани като четвъртата голяма слюнчена жлеза в човешкото тяло. Те обаче отбелязват също, че някои медици може да не се съгласят с тази категоризация, тъй като новооткритите жлези също имат прилики с малките слюнчени жлези.

Слюнчените жлези са изложени на висок риск от увреждане след лъчетерапия. Именно това е и причината, поради която повечето хора, преминали такова онкологично лечение, не усещат вкуса на храната в продължение на дълго време след това. Именно това е и причината, поради която изследователският екип се заема да проучи дали излагането на лъчетерапия уврежда и новооткритите тубариални слюнчени жлези. След проучване на данни от кохорта от над 700 пациенти с рак, те съобщават, че дозата лъчетерапия, която получават в областта на тези жлези причинява увреждания като сухота в устата и затруднено преглъщане след лечението.

Винсент Вандер Пуртен, оториноларинголог от Университетската болница в Льовен в Белгия, който не е участвал в това изследване, но е сътрудничил на авторите по други проекти, казва, че макар да е съгласен, че авторите са открили нов клъстер от слюнчени жлези, смята, че приемането на тубариалната жлеза като отделна от останалите е малко противоречиво.

„Разбира се, биха могли да кажат, че това е просто група от малки слюнчени жлези, които са навсякъде в лигавиците на главата и шията.“, коментира той.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини