fbpx
4.8 C
София

Откриха 16-метров папирус, част от „Книгата на мъртвите“

Най-четени

Археолози в Египет откриха папирус с дължина 16 метра, съдържащ части от „Книгата на мъртвите“. Свитъкът е на около 2000 години и е бил намерен в ковчег в гробница южно от стъпаловидната пирамида на Джосер в Сакара.

Съществуват множество подобни документи с текстове от „Книгата на мъртвите“ и анализът на новата находка би могъл да хвърли още повече светлина върху древните египетски погребални традиции. Работата по консервацията на папируса вече е завършена и в момента съдържанието му се превежда на арабски.

„Това е първият пълен папирус, открит в Сакара от повече от 100 години.“, заявява Мостафа Вазири, генерален секретар на Върховния съвет по антиките.

Стъпаловидната пирамида на Джосер е построена по време на управлението на фараона Джосер (управлявал около 2630 г. пр. н. е. до 2611 г. пр. н. е.) и е първата подобна структура, издигната от египтяните. Районът около нея е бил използван за погребения в продължение на хилядолетия:

„Всъщност, ковчегът, в който се е намирал новооткритият папирус, датира от Късния период (около 712 г. пр. н. е. до 332 г. пр. н. е.). Скоро ще бъде обявена информация за това кой е собственикът на папируса и точната дата на създаването му.“, споделя Захи Хавас, бивш министър на антиките на Египет, за изданието Live Science.

„Книгата на мъртвите“ е съвременното име, дадено на поредицата от текстове, за които египтяните вярвали, че ще помогнат на мъртвите да се ориентират в подземния свят. Те са били широко използвани по време на Новото царство (около 1550 г. пр. н. е. до 1070 г. пр. н. е.). Макар и дължината на папируса да изглежда смайваща, съществуват и други подобни свитъци с части от „Книгата на мъртвите“ с такива и с дори по-внушителни размери:

„Има много ръкописи, които са с подобна дължина, но като цяло няма стандартен размер на папирусите с древноегипетски религиозни текстове, като те могат доста драстично да се различават в това отношение. Има свитъци с дължина от над 30 метра.“, споделя Фой Скалф, ръководител на изследователските архиви в Чикагския университет и доктор по египтология, за Live Science.

Това е вторият папирус, съдържащ текстове от „Книгата на мъртвите“, открит в Сакара за последната година. През 2022 г. фрагментиран свитък с дължина 4 м, беше намерен в подземна погребална зала близо до пирамидата на фараона Тети (царувал около 2323 г. пр. н. е. до 2291 г. пр. н. е.). Върху него е било изписано името „Пукхаеф“, който се предполага, че е собственикът или създателят на ръкописа. Въпреки че е бил погребан близо до пирамидата на фараона Тети, Пукхаеф е живял векове след владетеля. Залата, където е намерен този папирус, е от периода на управление на 18-та и 19-та династии на Египет (1550 г. пр. н. е. до 1186 г. пр. н. е.). Все пак практиката близки на фараона хора да бъдат погребвани до пирамидата му е била популярна в Египет по това време.

Откритието е направено от екип египетски археолози от Министерството на туризма и антиките, които все още не са публикували изображения на древния документ. По техни думи папирусът скоро ще бъде изложен в един от музеите в страната.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини