fbpx
1.9 C
София

Повече от половината българи са склонни да участват в клинични проучвания

7 от 10 се надяват по този начин да се справят с нелечимо към момента заболяване

Най-четени

Повече от половината българи биха участвали в клинично проучване, сочи социологическо  изследване, направено от ARC Rynek и Opinia през декември 2021 г. по поръчка на международната платформа за клинични проучвания Pratia.

63% от сънародниците ни заявяват, че са срещали израза „клинични проучвания“,  а 7 от 10 респонденти (69%), които са чували за клинични проучвания, оценяват знанията си като поне на средно ниво, докато 31% ги описват като ниски или много ниски. Над половината (55%) от онези, които са чували за клинични проучвания имат позитивна нагласа,  39% – неутрална и само 6% – негативна. Отношението към клиничните проучвания в повечето случаи се формира на база информация от традиционните медии, медицински специалисти и непрофесионални мнения.  7 от 10 българи (71%) от онези, които някога са попадали на термина „клинични проучвани“, вярват, че те дават надежда за контрол на състояния, които в момента са нелечими. 7% от българите заявяват, че са участвали в клинични проучвания.

Повече от половината респонденти (52%) биха участвали в клинично проучване, ако могат и трябва да го направят. Процентът на вече участвалите в клинични проучвания, които е по-вероятно да го направят отново, е дори по-висок – цели 68%.

Най-често соченият мотив за участие в клинични проучвания (63%) е шансът за излекуване на заболяване, за което другите методи на лечение са били неуспешни. Следващи по важност са достъпът до иновативни методи на лечение (39%) и улесненият свободен достъп до здравни грижи (30%). Една пета пък се доверяват на положителното мнение на други хора за изследваното лекарство.

„Стремежът на Pratia е да предостави улеснен свободен достъп до иновативни терапии на всеки български пациент, независимо в коя точка на страната се намира. Виждаме, че нивото на информираност за клиничните проучвания все още не е достатъчно високо, а от край време в обществото битуват градски легенди и митове по темата. Нашата цел е да ги развенчаем, като заедно с медиите и лекарите предоставяме надеждни факти за клиничните проучвания. Само така ще осигурим на пациентите вземане на рационални решения за подобряване на здравословното им състояние, базирани на достоверни източници на информация.“, споделя д-р Мартин Костурски, изпълнителен директор на Pratia Bulgaria.

Преди да вземат решение, желаещите да участват в клиничните проучвания биха се консултирали първо с личния си лекар (56%) и/или със специалист (55%). По-малък дял биха потърсили информация в уебсайтове на медицинска тематика (23%) или на клиничните проучвания (22%). Едва 17% от респондентите биха обсъдили решението си със своя партньор, а само 10% – с родителите си.

Основните бариери при участие в клинични проучвания са притеснения относно нежелания ефект от дадена терапия (56%) и от непозната терапия (38%). За 14% пречка е необходимостта да се посещават изследователски центрове.

“Безопасността на пациентите винаги е на първо място, когато става дума за клинични проучвания. Има много стриктни процедури, които следваме всеки ден и преди да бъде започнато едно клинично пручване, то трябва да бъде одобрено от регулатори, които следят за безопасността на пациентите, ефективността на лечението и всички етични аспекти. Здравето на пациентите се изследва регулярно. Лекарите препоръчват участие в клинични проучвания само ако това е най-добрата възможност за пациента.“, споделя д-р Мирослав Стоянов, началник на отделение „Кардиология“ към МБАЛ „Д-р Тота Венкова“.

За сънародниците ни основният източник на познание за иновативни терапевтични методи и клиничните проучвания са личните лекари и медицинските специалистите, следвани от уебсайтовете на медицинска тематика и на клинични проучвания. След тях е нареждат блоговете, онлайн форумите, социалните медии, приятелите, фармацевтите и книгите.

„Данните от проведеното изследване показват едно чудесно ниво на базова осведоменост сред българите за същността на клиничните проучвания. Това означава, че с помощта на медиите и медицинските специалисти, които са първият избор на хората, когато се отнася до нуждата от информация, все повече пациенти ще познават възможностите на клиничните проучвания и ще имат доверен източник на информация в помощ на вземане на информирано решение за най-подходящата здравна грижа за тях.“, допълва Михаела Кокенска, мениджър Клинични операции в Pratia Bulgaria.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини