Подводна научна обсерватория изчезна мистериозно от дъното на морето

9
1800

Германска организация издирва подводна станция за мониторинг на околната среда. Тя е била закотвена на морското дъно и изчезва миналия месец.

Устройството е измервало потока на водата и концентрацията на метан, заедно с някои други неща. Намирала се е на дълбочина от 22 метра в ограничена зона на залива Eckernfoerde, където не се допускат лодки. Мястото е в Северна Германия.

Теглото на обсерваторията е 740 килограма

Закачена е на дъното с дебели кабели. Стойността и е около $340 хиляди, предават от BBC. Изследователите казват, че информацията, която тя е събирала, е безценна.

Центърът за морски проучвания Geomar казва, че трансферът на информация спира на 21 август. Първо се смята, че има някаква повреда. Миналата седмица се изпраща екип водолази, който установява, че оборудването е изчезнало. Откриват само един оръфан кабел в морето.

В съобщение до пресата на немски, центърът споделя, че обсерваторията е премахната с невероятна сила. Кабелите са толкова дебели, че бури, течения и морски животни не могат да я откачат. Може да го прочетете тук.

При втори оглед, който е направен тази седмица, гмуркачите са открили някои поддържащи части на станцията.

Полицията води разследване по случая

Каква според вас може да е причината за премахването на техниката? На кой би пречила?

9
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
7 Коментари
2 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Micr0
Micr0

Причина = Посейдон 😀

mikro
mikro

Чужда Подводница с витлото срязъла кабела.

Тони Стораро
Тони Стораро

на 22 метра дълбочина подводница?

Кольо
Кольо

Минали са бракониери, с трал за дънни риби.

sw.hw
sw.hw

Извънземни

тъй-тъй
тъй-тъй

Как пък, решиха, че кабелите са прекалено дебели за течения и бури? Не за друго, а защото има случаи буря да откъсне без проблем примерно нефтена платформа, а тук говорим за 740 кила желязце – за океана това е като захарче. Ама друго си е, като има нещо „мистериозно“ в заглавието.

U4en
U4en

бай мангау гепи бакъра

Румен
Румен

Била вързана с кабели! То е ясно, че са въжета. Но преписвача ( преводача) можеше да се сети, че не може да са кабели. Все пак този сайт претендира да информира за неща от технически сфери и е добре списващите да имат понятие от техника и технология.

the professor
the professor

много ясно, че е кражба