Напусна ни неповторимият Стивън Хокинг – професор, учен, общественик и един от най-будните умове на човечеството.

Британецът ще остане в историята със своята работа по теорията на относителността, черните дупки и популярния си труд „Кратка история на времето“.

Кончината му бе потвърдена от семейството му. Стивън Хокинг бе на 76 години.

„Той беше голям учен и невероятен човек, чиито трудове и наследство ще живеят дълго. Куражът и упоритостта му вдъхновяват хора по цял свят“, казват неговите деца Луси, Робърт и Тим в изказването си.

Стивън Хоки е роден на 8 януари 1942 година в Оксфорд, Англия. През 1963, докато учи магистратура в Кеймбридж, Хокинг бива диагностициран с амиотрофична латерална склероза. През март 1966 получава своята докторска степен по приложна математика и теоретична физика.

Главните интереси на Хокинг са свързани в космологията, квантовата механика и теорията на струните. Изчислява максималното количество енергия, което две черни дупки могат да отделят при сблъсъка си, както и че една черна дупка не може да се раздели на две по-малки. През 1981 той изказва предположението, че въпреки че Вселената няма граница, тя има краен размер в пространство-времето, математическо доказателство, за което е дадено през 1983.

Въпреки тежкото си заболяване, Хокинг не престава да се труди в областта на науката, показвайки, че физическото увреждане не прави никого по-малко способен да твори. Докторите му казват, че едва ли ще живее повече от 1 – 2 години. Въпреки това, той е сред най-дълго живелите с това заболяване, познати на медицината. Компютърът, инсталиран в инвалидната му количка, му позволява освен да говори, да пише статии, други текстове, да ползва интернет и електронна поща. Управлението се извършва чрез движение на единствения мускул, който Хокинг може да контролира – един от лицевите мускули на бузата, под окото.

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
5 Автори на коментарите
RIPCapricornSingularityЧитателГлупав народ, български... Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Глупав народ, български...
Глупав народ, български...

Велик Човек…
Дал толкова много на теоретичната астрофизика в този особен нейн дял, където доказателството представлява съвкупност от хаос…
Карл Сейгън в една лекция, беше определил таланта му да вижда възможност за отговор, там където никой не би посмял да опита – като основа в предаването на знания за астрономия, физика и математика към бъдещите поколения учени…
Приятно пътуване обратно към звездите, професор Хокинг.

Читател
Читател

Поклон! Велик учен!

Singularity
Singularity

From star dust to star dust.
Почивай в мир, професоре.

Capricorn
Capricorn

Велик човек си отиде. Малко са такива хора, не само учени, истински борци и гении, уникални. Рядко такива хора получават признание приживе, те са извън матрицата и виждат нещата, които обикновенният човек, пуснат по течението, не може. Но той беше толкова гениален, че дори и в това успя. Почивай в мир.

RIP
RIP

….Koмпютъpът, инcтaлиpaн в инвaлиднaтa мy ĸoличĸa, мy пoзвoлявa ocвeн дa гoвopи, дa пишe cтaтии, дpyги тeĸcтoвe, дa пoлзвa интepнeт и eлeĸтpoннa пoщa. Упpaвлeниeтo ce извъpшвa чpeз движeниe нa eдинcтвeния мycĸyл, ĸoйтo Xoĸинг мoжe дa ĸoнтpoлиpa – eдин oт лицeвитe мycĸyли нa бyзaтa, пoд oĸoтo.

Невероятна воля. Респект. Почивай в мир, професоре.