Напусна ни неповторимият Стивън Хокинг – професор, учен, общественик и един от най-будните умове на човечеството.

Британецът ще остане в историята със своята работа по теорията на относителността, черните дупки и популярния си труд „Кратка история на времето“.

Кончината му бе потвърдена от семейството му. Стивън Хокинг бе на 76 години.

„Той беше голям учен и невероятен човек, чиито трудове и наследство ще живеят дълго. Куражът и упоритостта му вдъхновяват хора по цял свят“, казват неговите деца Луси, Робърт и Тим в изказването си.

Стивън Хоки е роден на 8 януари 1942 година в Оксфорд, Англия. През 1963, докато учи магистратура в Кеймбридж, Хокинг бива диагностициран с амиотрофична латерална склероза. През март 1966 получава своята докторска степен по приложна математика и теоретична физика.

Главните интереси на Хокинг са свързани в космологията, квантовата механика и теорията на струните. Изчислява максималното количество енергия, което две черни дупки могат да отделят при сблъсъка си, както и че една черна дупка не може да се раздели на две по-малки. През 1981 той изказва предположението, че въпреки че Вселената няма граница, тя има краен размер в пространство-времето, математическо доказателство, за което е дадено през 1983.

Въпреки тежкото си заболяване, Хокинг не престава да се труди в областта на науката, показвайки, че физическото увреждане не прави никого по-малко способен да твори. Докторите му казват, че едва ли ще живее повече от 1 – 2 години. Въпреки това, той е сред най-дълго живелите с това заболяване, познати на медицината. Компютърът, инсталиран в инвалидната му количка, му позволява освен да говори, да пише статии, други текстове, да ползва интернет и електронна поща. Управлението се извършва чрез движение на единствения мускул, който Хокинг може да контролира – един от лицевите мускули на бузата, под окото.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари