fbpx
16.5 C
София

Пробив във водородното гориво: създадена е енергийно ефективна водородна паста

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Учените от германското дружество Фраунхофер обявиха за направен значителен пробив в областта на водородните технологии. Международна група от инженери и химици създадоха нов начин за съхранение на енергията – пастата Powerpaste базирана на магнезиев хидрид. Powerpaste натрупва водородната енергия с 10 пъти по-висока плътност в сравнение с литиево-йонните акумулаторни батерии, които се използват в автомобилите с водородни горивни клетки. Новият подход осигурява напълно безопасен начин за съхранение и транспортиране на екологично чисто гориво.

При автомобилите с водородни горивни елементи водородът се съхранява в газообразна форма. Това са специализирани резервоари, в които водородът се намира под налягане от около 700 бара. Това е най-големият недостатък на водородния транспорт пред изцяло електрическите електромобили. Тежките контейнери с водород заемат много място, като по този начин се губи преимуществото на водородния транспорт. Това е и причината водородът да не се използва в малките транспортни средства – мотоциклети, тротинетки и т.н. Учените от Дрезден изглежда са решили този проблем.

Изследователите са смесили магнезий с водород при температура около 350 градуса по Целзий и налягане шест пъти по-високо от атмосферното. След това са добавили специализиран естер и патентована метална сол, благодарение на които се образува вискозна сива маса. Полученото вещество бе наречено Powerpaste и се оказа много по-стабилно от газообразния водород, като може да се съхранява в специализираните касети, разработени от същите учени.

Веществото Powerpaste е напълно стабилно при температура до 250 градуса по Целзий. Пастата акумулира 10 пъти повече енергия в сравнение с литиево-йонните акумулаторни батерии с аналогично тегло. И още, акумулираната енергия е съществено повече в сравнение с резервоара водород със същите габаритни размери. А пробегът на автомобилите, използващи Powerpaste могат да превиши показателите на бензиновия транспорт.

Интересно е че създателите на Powerpaste съвсем не се ограничават само с автомобилния сектор – научният екип предлага към новото гориво да преминат и другите видове транспорт. На първо място това са електрическите тротинетки и мотоциклетите. Съвсем малките тегло и размери на резервоарите с Powerpaste дават възможност за поставянето на водородните двигатели и касетки с горивото на долната рама на тротинетката, като зареждането продължава само няколко минути. Учените подчертават, че за зареждане с Powerpaste е необходима нова касетка и неголямо количество обикновена водопроводна вода.

Институтът за производствени технологии и най-съвременни материали Фраунхофер одобри новата разработка и вече започна строителството на пилотната поточна линия за производството на новия вид гориво. Обектът трябва да бъде стартиран до края на тази година, като плановете са през 2022 година да бъдат произведени първите четири тона от експерименталното водородно гориво – пастата Powerpaste.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
21 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Asus Chromebook CX9 – един от най-добрите от вида си

Бърз софтуер, мощна конфигурация и интелигентен дизайн са част от предимствата на компактната машина През 2022-а Chromebook от екзотика се превърна в нещо добре познато...

Подобни новини