Пробив на Google в квантовите изчисления дава шанс за скок в развитието на квантовите компютри

4
1650

Google е близо до реализацията на практически квантов компютър. Това може да се окаже възможно след голямо разкритие на компанията.

Hartmut Neven, директор на Квантовата лаборатория за изкуствен интелект на Google, разказа за това пред Quanta. Най-напредналият квантов процесор на лабораторията се развива с темпове много по-бързи от това, което са смятали, че е възможно.

Гигантът може да е само на месеци от постигането на квантово надмощие, което ще рече, че квантовите компютри ще могат да решават проблеми, които класическите не могат.

При тези компютри, традиционните битове „0“ и „1“ са заменени с квантови битове – qubits. Те съществуват в състояние на суперпозиция, което значи, че действат едновременно като нули и единици.

Този странен феномен позволява на машините да бъдат значително по-мощни от традиционните компютри. Имат потенциал да решават проблеми, които са трудни дори за суперкомпютрите.

До сега се смяташе, че квантовите компютри могат да правят изчисления експоненциално по-бързо, защото всеки qubit подобрява изчислителната мощност експоненциално.

Учени от лабораторията на Google обаче са открили при наблюдаване на системите, че те наистина придобиват повече мощ, но с двойно експоненциална скорост.

Списание Quanta описва, че експоненциалният ръст сам по себе си води до голямо увеличение на скоростта. При него количеството нараства на втора степен – 21, 22, 23, 24. Първите няколко увеличения не са толкова големи, но в стъпките след това увеличението е масивно. При двойно експоненциално увеличение стъпките са 221,222,222,224 и прочие.

Говорим за толкова бързо развитие, че няма нищо в естествения свят, което да позволи да направим съпоставка.

„Изглежда сякаш нищо не става, пак нищо не става и изведнъж се озоваваш в друг свят. Това е нещото, през което преминаваме тук.“, описва откритието Neven.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
1 Отговори на коментарите
4 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Квант
Квант

С оглед информацията която съхраняват за почти всеки ,квантовото им надмощие може само да ме притеснява.

quake
quake

Хех…декриптиране на ssl/tls в реално време. AES в историята!

пипи
пипи

Добре дошли в квантовото криптиране!
Всяко нещо с времето си.

Тййкж
Тййкж

Иба ни са мамата…