Първият парализиран, лекуван със стволови клетки, вече може да движи части от тялото си

1
792

Крис Босен е 21-годишен мъж от Бейкърсфийлд, Калифорния. Той се подложи на експериментална терапия със стволови клетки. Благодарение на нея, той вече се лекува от парализата си. Когато е по-млад, той е пострадал в катастрофа. Оставя го парализиран от врата надолу.

Чарлс Лиу, директор на USC Neurorestoration Center, е водещ хирург по време на трансплантацията. Той разказва, че това е много нова процедура, може да се определи дори като тест или проучване. На Босен са инжектирани 10 милиона AST-OPC1 клетки – директно в цервикалния гръбначен мозък . Процедурата е извършена в Националния рехабилитационен център Ранчо Лос Амигос в Калифорния.

„Обикновено пациентите с травма на гръбначния стълб минават през операция, която стабилизира гръбнака. Тя обаче върши малко по отношение възстановяването на двигателната функция и усещането. Сега тестваме процедура, която да подобрява неврологичната функция. С нея напълно парализиран за постоянно човек ще може да ползва ръцете си. Това неимоверно ще подобри ежедневието на тези хора.“, разказва Лиу

Лечението е направено на Босен преди три години – април, 2016 година. Той регистрира невероятен прогрес по време на рехабилитацията. Само за две седмици той започва да има усещания по ръцете си.

„Около 90 дни след операцията, Крис значително подобри двигателната си функция – до две нива на гръбначния стълб. При него това е разликата между пълна парализа и възможността да може да си мие зъбите, да работи с компютър и да прави други неща, които не е могъл да върши сам.“, продължава Лиу.

Босен има надежда чрез това лечение някой ден да може да проходи.

„Всичко, което съм искал е шанс да се боря. Ако има възможност да проходя отново, ще се опитам. Ще направя всичко възможно.“, показва воля и надежда той.

Този род лечения със стволови клетки са нова надежда за много пациенти. Все повече медицински заведения по света се чувстват комфортно да ги опитат, след като виждат успеха на Крис Босен. Миналата година в Mayo Clinic е отворена възможност за десет души с травми на гръбначния стълб да се подложат на експериментално лечение.

Джофри Крейги е един от тях. Той е от Мичиган. Получил е своята процедура миналия месец.

„Мога да чувствам до средата на гърдите си. Всичко е наред за сега и е много вълнуващо. След контузията ми отидох на много тъмно място, пълно с депресия. Мислех си, че това е краят на света. Всъщност не е. Има много подкрепа за хора като мен.“, споделя опита си той през WZZM.

На видеото горе ще видите историята на друг човек с невероятен прогрес, отново лекуван в Mayo Clinic.

Тази година беше проведено и проучване по темата от Университета на Минесота. То заключи, че стимулирането на гръбначния мозък със стволови клетки може да помогне в борбата с парализата в много случаи.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари