Досущ като човек: този робот имитира перфектно човешките изражения

3
444

Запознайте се с Амека – макар тя да изглежда малко страховита на пръв поглед, Амека е определена за най-усъвършенстваният човешки робот в света. Тя е творение на Engineered Arts. 15 години са нужни на компанията, за да изработи най-точният дизайн за робота.

„Целта на екипа беше да сътвори възможно най-експресивният робот“, казва оперативният директор на Engineered Arts, Морган Роу.

Резултатът е налице – Амека може много добре да имитира човешките изражения и артикулация. Компанията посочва, че тя има не само изкуствен интелект, но и специални системи, които ѝ помагат да отговаря дори на най-сложните въпроси.

Но това, което я кара да изглежда досущ като човек, са именно израженията на лицето ѝ. Тя може да повдига веждите си, да отвори устата си, да намигне и дори да носът ѝ да трепне. Всичко това се случва благодарение на няколко задвижващи механизма и много точна технология за улавяне на движението.  

Важно е да се каже, че роботът не е контролиран единствено от изкуствен интелект. За възпроизвеждането на реч и лицеви изражения е отговорен човешки контролер. Освен това, Амека притежава развита система за зрение с по една камера във всяко око. Системата ѝ позволява да намира бързо хора и обекти само с едно движение.

Всъщност Амека много обича да говори, а изкуственият интелект ѝ помага да отговаря остроумно и дори да се шегува със събеседниците си. Тя стана известна с отговорите и разсъжденията по различни теми за боговете, хората, безсмъртие и други. Когато я питат дали вярва в Бог, отговорът ѝ е, че не вярва в нищо. Амека определено е лицето на бъдещето. Но не докосвайте носа ѝ, защото изглежда, че на нея не ѝ допада особено.

Изумителната прилика с човека е подкрепена не само от мимически жестове и артикулация, но и две механични ръце, които помагат на робота да бъде още по-изразителен в комуникацията си. Engineered Arts работи върху прототипи на крака, изработени от алуминий и пластмаса. Самата Амека споделя, че краката имат невероятни механични качества, който ще ѝ позволят да върви без да изразходва много енергия.

Изглежда, че романът „Клара и слънцето“ на Казуо Ишигуро е реалност и вие можете да имате човешки робот за най-добър приятел. Това обаче ще ви струва 133 хиляди долара.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари