Робърт Дауни Джуниър представи проект за почистване на околната среда с помощта на роботи

4
623

Актьорът Робърт Дауни Джуниър обяви нов проект наречен „The Footprint Coalition” (Коалиция „Отпечатък“) на конференцията на Amazon re:MARS в Лас Вегас във вторник. Целта му е да почисти планетата с употребата на напреднали технологии.

“С употребата на роботи и нанотехнологии бихме могли да почистим планетата значително, ако не изцяло, в рамките на десетилетие.“ каза той.

Дауни, който според Forbes има състояние равняващо се на 81 милиона долара, каза че идеята му хрумнала, след като разговарял на вечеря с група експерти.

Към този момент за проекта се знае изключително малко, като има скромен сайт, който да подкрепи публичното изявление на Дауни. Актьорът заяви, че планира официално да стартира до април 2020.

“През следващите няколко месеца ще се постарая да организирам това правилно, като се заобиколя с умни хора.“ – каза той.

Скорошно изследване на ООН откри, че хората имат безпрецедентен и унищожителен ефект върху глобалното биологично разнообразие и учените са намерили микропластмаси, които замърсяват въздуха, водата и почвата.

“След 11 години, когато съм на 65, ако сме успели да направим дори и малък пробив в това, което според мен е най-голямата заплаха за нашето бъдеще, ще вдигна най-откаченото парти, което някога сте виждали“ добави Дауни.

Анонсът на първата конференция на Amazon за изкуствен интелект, роботика и космос идва в момент, когато самата компания е критикувана за политиките ѝ относно околната среда и промяната на климата.

Почти 8 000 служители подписаха отворено писмо в подкрепа на предложение към борда на директорите, в което се апелира към изготвянето на план срещу „вредите от промяната на климата“ и към намалянето на зависимостта ѝ от изкопаеми горива. Amazon вече имат поети ангажименти към околната среда – като целта ѝ да има 0 вългеродни емисиипроучватт всички доставки до 2030 – но според служителите ѝ това не е достатъчно. Въпреки писмото им, предложението беше отхвърлено.

Amazon не отговори веднага на въпроси относно това дали ще подкрепят проекта на Дауни Джуниър финансово или технологично.

Освен анонсът на „The Footprint Coalition”, изпълнената с шеги реч на Дауни Джуниър засегна темата за важността на разнообразието в Холивуд и технологичната индустрия, както и на бързото развитие на изкуствения интелект. Въпреки че не е предоставил детайли за постигането на целите на коалицията, учени и предприемачи от дълго време проучават как да използват ИИ, за да се справят с множество проблеми на околната среда.

В демо залата на конференцията, която продължава до петък, са изложени няколко примера, в които роботиката и изкуствения интелект могат да помогнат на околната среда. Например, RSE, клон с нестопанска цел на компанията iRobot, е създала подводен робот, който хваща вредни за околната среда видове и работи върху решение, което ще премахне пластмасите от океана.

В първото събитие от конференцията имаше и включване от старшият вицепрезидент за продукти и услуги на Amazon – Дейв Лимп – който говори за това как компанията интегрира ИИ във всичките си продукти. Други интересни личности бяха главният изпълнителен директор на Boston Dynamics – Марк Рейлбърт – който представи кучеподобните роботи Spot на компанията и Морган Поуп и Тони Дои от Walt Disney Imagineering, които говориха за работата им върху автономни роботи-акробати.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари