Слепи пациенти частично възвръщат зрението си чрез мозъчен имплант

0
627

Шест слепи хора частично са възвърнали своето зрение, благодарение на имплант, който предава видео изображения към мозъка. Проектът се изпълнява от изследователи от медицинския колеж Baylor, съвместно с хора от Университета на Калифорния в Лос Анджелис и Second Sight Medical Products, предават от SkyNews.

Paul Phillip, който е сляп от почти  десетилетие, разказва, че сега може да види къде тревата се среща с пътеката, когато прави вечерни разходки със съпругата си. Също така може да определи къде се намира неговият бял диван.

„Невероятно е да мога да видя нещо отново, дори за момента това да са само светлина.“, описва преживяването той.

Benjamin Spencer, който губи зрението си като дете, разказва, че вече може да види, когато приближава врата или прозорец.

Всичко това се случва, след като те се записват за участие в проучването на нова технология. При нея видео камера, закачена към очила, предава кадрите до електроди, които са имплантирани в зрителната зона на кората на мозъка.

Чрез този метод може да се помогне на пациенти, чиито зрителни нерви не функционират. Дори самите очи се изключват от уравнението. Това е наистина голяма промяна в подхода към проблема със слепотата.

До сега се търсиха възможности да се създаде бионично око, при което се слага имплант в самите очи. Ако очите и зрителните нерви не работят, няма как информацията за образа да стигне до мозъка.

Името на технологията е Orion и тя вече се доказва като работеща при хората, които са родени с увредено зрение. Ако човек се е родил сляп, частите на мозъка, които отговарят за зрението, не са напълно развити. В следствие на това, визуалната информация не се предава ефективно към мозъка.

Щатският екип зад проучването кара участниците, които са напълно слепи от години, да гледат към монитор с черен екран и да идентифицират бял квадрат, който се появява на случаен принцип.

През повечето от времето, участниците успяват да намерят квадрата.

Лидер на екипа е неврохирургът Daniel Yoshor. Той смята, че с хората си са още далеч от това, което се надяват да постигнат.

„От много години изучаваме как мозъкът кодира визуална информация. Когато се заговори за зрение, повечето хора започват да си мислят за очите. Повечето работа се случва в мозъка. Светлинните импулси, които се прожектират на ретината, биват превърнати в нервни сигнали, които стигат до мозъка по зрителните нерви.

Това е вълнуващо време за невронауката и невротехнологиите. Усещам, че в рамките на живота ми можем да възстановим функционалното зрение на слепите“, обяснява той.

В прикаченото видео може да видите как нещата се случват на практика, още какво споделя Benjamin Spencer за преживяването си и някои други размисли на Daniel Yoshor.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари