fbpx
8.5 C
София

Според прогнози, до 2025 година възобновяемата енергия ще доминира в световния енергиен сектор

Възможно е на хоризонта да настъпи "повратен момент" за замърсяването в енергийния сектор, тъй като ръстът на възобновяемата енергия изпреварва този на изкопаемите горива

Най-четени

Според нов анализ на Международната агенция по енергетика (МАЕ) почти цялото ново електроснабдяване в света през следващите няколко години ще бъде съставено от възобновяеми и ядрени източници, което ще измести изкопаемите горива и ще ограничи замърсяването на климата от електричеството.

Очаква се до 2025 година източници на енергия, които не замърсяват околната среда с въглероден диоксид, да задоволят над 90 % от новото търсене на електроенергия в световен мащаб. По-голямата част от това количество ще идва от възобновяеми енергийни източници, включително слънчева, вятърна и водна енергия. Ядрената енергетика също бележи умерен подем, което засилва оптимизма на агенцията по отношение на безвъглеродната енергия.

Тези постижения следва да отслабят влиянието на изкопаемите горива върху производството на електроенергия. След като през миналата година емисиите на въглероден двуокис от енергийния сектор достигнаха своя връх, те най-накрая могат да започнат да се понижават.

„Близо сме до „повратен момент“ за емисиите в енергийния сектор“, заяви изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол в съобщение за пресата днес.

До 2025 година МАЕ очаква възобновяемата енергия да представлява 35 % от световното производство на електроенергия. Това би ѝ осигурило малка победа над въглищата, чийто дял в производството на електроенергия се очаква да спадне до 33% през същия период. Ядрената енергия се разраства бавно и ще генерира около 10% от световното електроснабдяване, а газът ще поддържа около 20%.

Тъй като почти всяка страна на Земята се опитва да постигне целите за чиста енергия, определени в Парижкото споразумение, глобалният микс от електроенергия се променя. За да се ограничи глобалното затопляне до целите, заложени в това споразумение, емисиите на парникови газове трябва да намалеят до нула до 2050 година. За това спомага и фактът, че слънчевата и вятърната енергия станаха изключително достъпни, превръщайки се в най-евтините начини за производство на електроенергия в голяма част от света.

Въпреки това изменението на климата вече нанася щети на енергийната ни инфраструктура чрез по-екстремни метеорологични условия. Ефективността на производството на вятърна, слънчева и водноелектрическа енергия се променя в зависимост от сезоните. През миналата година хидроенергията беше силно засегната от сушата в САЩ, Европа и Китай. Сушата ограничи и ядрената енергия във Франция, тъй като някои централи използват речна вода за охлаждане на реакторите си.

Лошото време повишава търсенето на електроенергия за поддържане на поносима температура в домовете на хората. Това е рецепта за бедствие, когато пиковете в търсенето съвпадат с недостиг на доставки по време на екстремни горещини или студове. В най-лошия случай това води до прекъсвания на електрозахранването и лишава хората от отопление или климатизация, когато те имат най-голяма нужда от тях.

Тези затруднения показват, че търсенето и предлагането на електроенергия стават все по-зависими от времето, се казва в доклада на МАЕ. Това оказва голям натиск върху енергийните мрежи да станат по-чисти и по-устойчиви и то бързо.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини