fbpx
13.8 C
София

Тази нова VR технология може да промени бъдещето при лечението на рак

Най-четени

Споменете ли виртуална реалност (VR), хората ще се сетят или за сравнително скорошното нарастване на популярността на игрите с VR, или за дълбокото желание на Марк Зукърбърг да натъпче всички ни в своята метавселена. Но всъщност VR има някои много широки приложения. Архитекти и агенти на недвижими имоти яизползват, за да показват на клиентите си бъдещи жилища, ентусиасти на NFT я използват като начин да пренесат цифровото си изкуство във вид на реалност, а сега изследователи ще я използват, за да подобрят лечението на рак. Няколко благотворителни организации за борба с рака, университетът в Кеймбридж и някои дизайнери на видеоигри са обединили усилията си, за да работят по нов подход към лечението на рака от лекарите.

Лекарите могат да виждат туморите по различен начин благодарение на VR

Туморите са изключително сложни образувания, което прави хирургията на рака толкова трудна. С помощта на VR обаче, лекарите могат да изследват цифрови версии на тумора на пациента, вместо да разчитат на диаграма или рентгенова снимка на заболяването.

В интервю за ITV News водещият дизайнер на видеоигри в лабораторията IMAXT на университета в Кеймбридж Оун Харис казва: „Много по-лесно е да се забележат разликите, особеностите и спецификите, когато действително се намирате в дадено нещо, отколкото когато разглеждате таблица или снимка. Можеш да видиш как определен тип клетки може да се намират до кръвоносен съд или млечен канал и това да е важно за бъдещата диагноза на пациента.“

Туморите се изобразяват като „цветна матрица от точки“ в програмата за виртуална реалност. Съществуват различни видове ракови клетки, а отделните цветове позволяват на лекарите да ги разграничат от други видове тъкани, налични в района. Тъй като лекарите ще имат нова перспектива и възможност да взаимодействат с модела, те може да са в състояние да поставят по-точни диагнози и да препоръчат по-добър курс на лечение, отколкото могат да направят със стандартните методи. Финансирането на програмата е осигурено от две известни благотворителни организации за борба с рака – британската Cancer Research U.K. и американската National Cancer Institute чрез съвместната им платформа за финансиране Cancer Grand Challenges.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини