fbpx
11.8 C
София

Този хиперзвуков водороден самолет ще лети за 4 часа от Европа до Австралия

Когато бъде напълно готов, Destinus Eiger ще може да обиколи света за няколко часа, задвижван с водород

Най-четени

Destinus, швейцарски стартъп разработва пътнически самолет, задвижван с водород, който може да съкрати времето за пътуване от Европа до Австралия до малко повече от четири часа в сравнение със сегашния 20-часов полет. Компанията тества своя прототип Eiger през последните две години и обяви успешни тестови полети в края на миналата година. Сега испанското министерство на науката избра Destinus да участва в стратегическа инициатива и да им даде пари за повече изследвания и разработки на този свръхзвуков полет, който използва водород като гориво.

По проекта, който е на стойност 12 милиона евро работят компании, технологични центрове и испански университети. Destinus работи с испанската компания за двигатели ITP Aero за изграждане на съоръжение за изпитване на водородни двигатели. Безвъзмездната помощ на испанското правителство ще финансира изграждането на изпитателен център близо до Мадрид, където ще се изпробват водородните двигатели. Втори проект на стойност 15 млн. евро ще финансира изследвания на начините за придвижване с течен водород.

Водородната енергетика е обект на множество изследвания и разработки поради екологичните си качества, тъй като основните странични продукти от изгарянето на водорода са топлина и вода. Изследователи от университета RMIT в Мелбърн са направили 3D-принтирани катализатори, които могат да захранват полета с пет пъти по-висока скорост от тази на звука и да охлаждат екстремната топлина, която се получава, когато самолетите летят толкова бързо. Бъдещите комерсиални авиокомпании, които ще летят с такава скорост, ще могат да извършват полети между Лондон и Ню Йорк за около 90 минути.

Destinus твърди, че благодарение на нейната технология полетът от Франкфурт до Сидни ще трае само 4 часа и 15 минути, а полетът от Франкфурт до Шанхай ще отнема 2 часа и 45 минути – осем часа по-малко от сегашното време за пътуване. Проектът е част от усилията на Испания да бъде в челните редици при разработването и производството на превозни средства на водородна основа за транспорт в различни области.

Давиде Бонети, вицепрезидент по бизнес развитие и продуктите на Destinus, заяви:

„Радваме се, че ни бяха отпуснати тези безвъзмездни средства, особено защото те са ясен знак, че Destinus е в унисон със стратегическите насоки на Испания и Европа за развитие на полетите с водород.“

„За компании като нас достъпът до тези средства е от съществено значение за провеждане на модерни изследвания и ускоряване на иновациите, необходими за конкурентоспособност в световен мащаб. С тези безвъзмездни средства решенията на водородна основа за транспорт ще бъдат една стъпка по-близо до превръщането им в реалност.“

добави той

С помощта на безвъзмездните средства Destinus скоро ще проведе полетно изпитване на реактивен двигател с Н2 след изгаряне, като същевременно ще работи за ускоряване на технологията за двигатели, използващи само водород. Испанското правителство инвестира значителни средства в разработването на водородни двигатели като част от своя план за икономическа устойчивост и трансформация чрез стратегически проекти, финансирани от фондовете Next Gen на Европейската комисия. Това е в съответствие с испанския „Plan Nacional del Hidrógeno“ (Национален план за водорода), който има за цел да превърне Испания в световен лидер в производството на възобновяем водород и в развитието на транспорт на базата на водород в различни сектори.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Предишна новина
Следваща новина
Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Moto Razr 40 Ultra – впечатлява от пръв поглед, печели ни с практични решения

В месеците след пандемията, най-накрая пазарът на сгъваеми смартфони, както глобално, така и в България започна да набира скорост, а тази година виждаме все...

Подобни новини