Компанията eGenesis, която модифицира гени, провежда експерименти с цел да реши проблема с недостига на органи за трансплантация.

През 2017 година, генетикът от Харвард Джордж Чърч предрече, че до 1-2 години ще се използват модифицирани органи на прасета.

Сега той признава, че е сгрешил

Той съосновава eGenesis с точно тази идея, да се бори за превръщането на прогнозата в реалност. Посредством технологията CRISPR се променят гените на прасетата, за да може органите им да се трансплантират в човешко тяло, без то да ги отхвърли. Към момента няма проведен човешки тест, разказват от MIT Technology Review.

За сега компанията взима органите от прасетата и ги присажда на маймуни. Процедурите се провеждат в Massachusetts General Hospital в Бостън. Те са водени от главния хирург на болницата Джеймс Маркман, който също е съосновател на компанията.

За да преминат към тестове с хора, първо трябва да успеят да го направят с голямо животно и то достатъчно пъти. Не разкриват информация с кои органи работят и с кой вид маймуна. Те обаче са категорични, че разполагат с най-добре модифицираните органи.

За докторите от много време е мечта да ползват прасета заради техните бъбреци, сърца и дори бели дробове. Чакащите листи за трансплантация са огромни във всички държави.

В последните няколко години има и успехи в областта

Учени от National Institute of Health в САЩ са успели да поддържат сърца от прасета да бият в телата на павиани (заедно с техните собствени сърца) за около две години.

Миналата година германски хирурзи разказаха за павиани, които са оцелели около шест месеца след като техните сърца са сменени с такива от прасе.

И двата експеримента са направени с прасета, които са генно модифицирани от Revivicor. Промените целят да се предотврати поне моменталното отхвърляне на органа, да се спре съсирването на кръвта и да се предотвратят някои имунни атаки.

Има още проблеми за решаване преди да се пробва с човешки същества. Резултатите при маймуните не са достатъчно консистентни. Някои живеят с месеци, други умират почти веднага. Търси се биологична причина това да се случва.

Регулаторите все още мълчат по отношение на това какви резултати изискват, за да позволят тест върху човек. В научните среди все още няма консенсус точно колко трябва да се модифицират прасетата.

Гореспоменатата компания eGenesis е известна с постижението си да постигне промяната на множество гени едновременно. През 2015 година, съоснователят и главен учен Лухан Янг демонстрира, че може да нанесе 62 промени, които деактивират различни характерни за прасетата вируси.

Тогава тя разказа, че вече правят двуцифрени промени (добавяне и премахване на гени), за да намалят вероятността от отхвърляне на органите. Вероятно процесът е подобен на този на Revivicor, но тя твърди, че еGenesis е най-напреднала в областта.

За да се направят достатъчно опити трябват много органи. eGenesis за сега е модифицирала над 100 прасета в САЩ. Партньорите на компанията в Китай Qihan Biotech са направили стотици. Те експериментират с различните възможности за промяна. Регулациите не позволяват прасетата или техните органи да се прехвърлят от една страна в друга, което малко усложнява процеса.

Какво мислите за тази идея? Одобрявате ли работата в тази посока?

Немалко организации я определят като неморална спрямо животните, макар и да може да доведе до решението на огромен проблем за човечеството.

 

12
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
9 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
top42
top42

Ванга:

2046 – създават се всякакви изкуствени органи, замяната на органи става един от най-добрите методи на лечение.

NOGTO
NOGTO

ИЗКУСТВЕНИ органи

Colombino
Colombino

Революцията в редактирането на генома е неизбежна. Дано само избегнем сценария от „Небесните господари“ (една от любимите ми книги).

Защо пък прасета?
Защо пък прасета?

Не е ли по-добре да се отглеждат човешки тела, които още като ембриони се лишават от мозък по някакъв начин (било то по хирургичен път или чрез генетично изменение) и после се отглеждат в кувьоз? Тялото без мозък не е личност и няма проблеми да бъде използвано за органи.

zmii4e
zmii4e

Етични причини а и без мозък не става.

Защо пък прасета?
Защо пък прасета?

Е, имам предвид мозъчната кора, не целия мозък… Уверен съм, че има начин да се унищожат в един ембрион само клетките, които отговарят за висшата нервна дейност (съзнанието). Или да се разработи генетична манипулация, която не им позволява да се развиват.

zmii4e
zmii4e

Мозакът все още се изследва, амигдалата примерно отговаря за някои от емоциите, като страхът примерно т. е. ще трябва и тя да се премахне, но тя контролира и производството на важни за организма вещества. Както и да го въртим, отглеждането на хора за донори ще е гнусно и зло начинание.

Защо пък прасета?
Защо пък прасета?

Какво значение имат емоциите? Прасетата да не би да нямат емоции? Или маймуните? Или другите животни, които учените режат живи, за да си правят експерименти? Те не изпитват ли страх и болка? Ако хората са решили, че имат нужда от органи за трансплантация, най-честно и почтено е да ги произвеждат от изкусвено отгледани човешки същества. Така поне насилието ще остане в рамките на вида. А и без това на тази планета има около 8 милиарда излишни човека, които продължават да се размножават по-бързо от хлебарките и водят света към поредната глобална война за ресурси…

zmii4e
zmii4e

Имат защото са част от висшата нервна дейност. Да животните също изпитват емоции, значи ли това, че трябва да започнем да ядем хора за да не излиза насилието извън рамките на видa? Вие към излишните 8 милиарда ли се числите или към нужния остатък? Апропо проверих, все още не сме 8 милиарда.

Мирослав
Мирослав

Лошо е човек да няма това, което искаш да премахнат на ембрионите.

Защо пък прасета?
Защо пък прасета?

Ти си знаеш най-добре, Миро. Все пак, след като умееш да използваш компютър и интернет, че и критично отношение към себе си проявяваш, не бих те нарекъл напълно лишено от съзнание същество…

Алекс
Алекс

Представяш ли си религиозните групи какъв вой ще нададат ако започнат да отглеждат ембриони за органи. Те абортите забраняват камо ли намеса в тяло по възрастно от 6 седмици.
Даже не религиозните хора няма да погледнат с добро око защото ще четат заглавия като „Учени се правят на господ!“ или „Изчезват ли душите на орган клонингите!?“, дори и да стане няма да е скоро.